fallback

UBS: Цената на петрола ще остане ниска дълго време

Коментар Уейн Гордън, инвестиционен директор на UBS Wealth Management за телевизия Bloomberg Сингапур

11.02.2015 | 16:58 Автор: Георги Стоянов

Какво мислите за всичко това, защото акциите на нефтените компании може да губят, но като цяло обаче гледаме и глобалната икономика, която изглежда ще спечели?

Коментар Уейн Гордън, инвестиционен директор на UBS Wealth Management за телевизия Bloomberg Сингапур

Ти си абсолютно прав, вече говорихме, че това подкрепя растежа. Определено Азия ще е един от основните печеливши от всичко това.

И разбира се, в последните дни станахме свидетели на известен ръст на цените на петрола, което леко разтревожи хората, че този спад е бил просто моментен и че отново цените ще тръгнат нагоре.

Още по темата

Това просто не е така. Цените на петрола отново ще тръгнат надолу.

мъж

Те ще се понижат. Но с колко? Има ли някакъв рейндж? Чух някои анализатори да говорят за между 50 и 70 долара, което е доста голям спред.

Уейн Гордън, инвестиционен директор на UBS Wealth Management, Сингапур

Не вярвам на подобни апокалиптични прогнози. Мисля, че реалистично все още може да очакваме цените да паднат под 40 долара поне за кратък период от време.

Предполагам, че ключовият момент тук е формата на петролната крива. И това, което видяхме с този лек ръст на цената на петрола, е, че кривата донякъде се разширява.

Така че на практика, ако трябва да посъветваме някой, който иска да хеджира в началото на кривата, ние бихме посъветвали да не го прави, защото според нас цените отново ще паднат.

От друг страна в далечния край на кривата, предполагам, че цената ще е, където е сега в рамките на 5-6 долара.

Независимо от това, сега ни интересува началото на кривата, тъй като именно тя предопределя наличностите.

мъж

Като цяло, ако погледнем на акциите на компаниите за суровини, с няколко изключения, те са подложени на доста сериозен натиск точно сега.

Това означава ли, че пазарните оценки на компании, които наистина са привлекателни, ще се понижат още и за това е добре да изчакаме?

Уейн Гордън, инвестиционен директор на UBS Wealth Management, Сингапур

Мисля, че ситуацията е точно такава. Ако говорим за суровините, нека се върнем на петрола.

Говорихме за това и преди, предполагам че на практика в пазарната оценка на петролните компании имаше известна корекция.

Въпреки това, ако погледнете на начина, по който те продължават да плащат дивиденти, това ме изненадва.

Много изненадан съм от факта, че те повториха прогнозите си, че ще продължат да плащат дивиденти.

Не мисля, че това е устойчиво. Мисля че цените на петрола определено ще останат ниски дълго време.

Това личи от производствената активност в сравнение с търсенето. Видяхме прогнозата на Международната агенция по енергетика.

В последния си доклад те посочват, че растежът на търсенето ще остане горе долу на сегашните нива.

Това ме изненада, защото аз все пак предполагах, че ще има известно възстановяване на търсенето на фона на ниските цени.

В момента запасите на петрол в САЩ нарастват много, много бързо. Всъщност до средата на лятото ние очакваме те да достигнат рекордни от 1998 нива.

Така че определено ниската цена на петрола ще се задържи за дълго време и това означава, че много от тези компании, чийто прогнози са базирани на цени около 80 долара за барел, ще трябва да ревизират очакванията си до около 50 долара за барел.

Това е доста лоша новина за хората в сектора на услугите в петролната индустрия, където те определено ще трябва да свалят цените за големите нефтени компании, тъй като капиталовите разходи бяха понижени.

Погледнете BP. Те понижиха капиталовите си разходи от 23 милиарда на 20 милиарда долара. Бихме предположили, че те ще свият тези разходи дори още повече.

Ефектът от това обаче ще се усети едва след 2 – 3 години. Това няма непосредствен ефект върху операциите на компанията.

fallback
fallback