UBS: Излизането на Великобритания от ЕС е много лоша идея

Коментар на Рамин Накиса, стратег на UBS за телевизия Bloomberg от Лондон

11.02.2015 | 16:40 Редактор: Георги Стоянов
UBS: Излизането на Великобритания от ЕС е много лоша идея

Дания, Швейцария и еврозоната – те са изправени пред подобен проблем. Великобритания е домакин на тези бизнес конференции и там си говорим, колко е силна икономиката тук. Тук обаче също сме изправени пред проблема с ниската инфлация Рамен. Как ние ще се справим с това?

Рамин Накиса: Мисля, че Великобритания всъщност изглежда доста добре. Имам предвид, че данните започнаха да се подобряват.

Индексът на производствената активност изглежда дост добре. Освен това фондовият пазар във Великобритания е дефанзивен, така че според нас, ако има сътресение в Гърция, Великобритания може да е едно от местата, където инвеститорите да потърсят убежище.

Още по темата

Японският пазар също. Но според мен цялата тази история с ниския ръст на потребителските цени е глобална, защото Китай изнася дефлация в глобален мащаб, на фона на растеж, базиран преди всичко на потреблението на суровини и сравнително мудното търсене.

Това е темата, която се повтаря отново и отново през последната година и аз мисля, че това ще продължи и през следващите месеци.

Ще продължим разговора за Китай след почивката. Искам да те върна към Лондон тук във Обединеното кралство и да поговорим за британската политика. Озбърн говореше за потенциално негативния ефект от излизането на Гърция от еврозоната. Какво ще ни кажете обаче за евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз? Те сами сложиха идеята на масата тук на Острова. Колко притеснен сте вие и ако ние трябва да се притесняваме за активите, деноминирани в евро, какво ще кажете за лирата?

Рамин Накиса: Мисля, че лирата всъщност се приема за инвестиционно убежище, ако в Европа има някакви проблеми.

Но също така мисля, че евентуалното напускане на Великобритания би било крайно негативно за страната, ако трябва да разгледаме такава възможност.

Първо защото това създава несигурност. Второ, мисля че голяма част от търговията ни е с Европа и тя имам нетен позитивен ефект.

Според мен би било добре да задълбочим интеграцията си с Европа, вместо обратното.  Така че цялата идея за излизане на Великобритания от Европейския съюз е лоша.

И независимо какъв ще е изходът от изборите, примерно, ако имаме правителство на лейбъристите, което има намерение на наложи ограничения на цените на комуналните услуги, което би било неприятно за бизнеса или пък имаме консервативна коалиция, която ще иска да проведе този референдум и в двата случая несигурността е голяма.

Непосредствено, през следващите няколко месеца, ще имаме тези избори в страната. От картината, която вие описвате, изглежда, че няма значение, кой ще победи, защото и в двата случая губим. Имаме несигурност и в двата случая.

Рамин Накиса: Мисля, че трябва да балансираме доста добрите данни за растежа с експозицията, която имаме на фондовия пазар, защото когато говорим за британския фондов пазар, вие не купувате само британски активи.

Това са глобални компании, чийто акции са доста дефанзивни. Те не са циклични, те са дефанзивни.

Така че затова ние харесваме британския пазар в момента. Но мисля, че политиката определено поражда несигурност.

И аз определено ще съм предпазлив, докато се приближаваме към изборите.