fallback

Ръст на FX волатилността заради Гърция

11.02.2015 | 10:29

Геополитическите рискове продължават да подхранват резките колебания на валутните пазари. Коментар на Дейвид Инглед от студиото на Bloomberg ТВ в Хонконг в предаването "First Up".

"Това, че обемите на търговия се увеличават и цената се движи в по-широки граници, не означава че и ликвидността на пазара нараства.

Всъщност разликата между курс "купува" и курс "продава" е най-голямата от 6-7 години насам.

Това показва измерителят на волатилността, изчисляван от JP Morgan.

Той взема предвид именно тази разлика между офертите за покупка и продажба, след което я разделя на средната стойност за определен период от време.

Така състоянието на пазара може да се изчисли по-прецизно и да се изчистят временните колебания, които в момента са доста сериозни заради Гърция - един ден Атина казва нещо, след което Герамния заявява второ, някой друг казва трето.

И в края на краищата изводът за инвеститорите е, че може да се стигне до някакво споразумение.

Ако това стане обаче, ще се нуждаят от нечии пари.

Ето как изглеждат нещата през последните 10 години.

Виждате рязкото повишение на волатилността през януари тази година, в  резултат на което индексът достигна пикът от 2013 година.

А в центъра на графиката, където е най-големият връх, всъщност е изобразена ситуацията около финасовата криза през 2008-2009 година.

Освен тези фактори, трябва да отчетем и изненадите на валутния пазар - движенията на паричните единици, свързани с петрола, както и валутите, които почти не промениха стойността си.

Сингапурският долар например.

От друга страна китайският юан тества границите на търговията почти всеки ден"

 

fallback
fallback