Създава ли Гърция лъжливо усещане за сигурност?

Доходностите по ДЦК на държавите от периферията на еврозоната все още са ниски

10.02.2015 | 15:36 Редактор: Велко Каменов
Създава ли Гърция лъжливо усещане за сигурност?

Марк Бартън от Bloomberg анализира ситуацията на дълговия пазар в Европа.  Доходността по държавните ценни книжа на държавите от периферията на еврозоната като Испания, Италия и Португалия традиционно е по-висока. Сега обаче тя е на нива близки до най-ниските в историята, което е индикатор, че ситуацията в Гърция засега не се е отразила негативно на пазара за ДЦК в еврозоната.

На 22 януари 2015 г. спредът в доходностите между 10-годишните испански държавни ценни книжа и 10-годишните немски ДЦК стигна до рекордно ниска стойност от 0,95%. След изборите в Гърция спредът се увеличи слабо до 1,18%, но остана далеч от най-високата си  стойност от 6,38%, регистрирана през 2012 г.

Фактът, че ЕЦБ скоро ще започне програма за изкупуване на облигации на стойност 1,1 трилиона евро може да помага на държави като Испания и Италия и да прикрива евентуално безпокойство, предизвикано от събитията в Гърция. Томас Елофсон, мениджър в Skandia Investment Management, обаче предупреждава инвеститорите да са предпазливи с усещането за сигурност. Елофсон алармира, че Испания също може да се опита да облекчи мерките за икономии заради приликите между опозиционната партия в страната Подемос и гръцката Сириза.