fallback

Георги Миков: Фонд извън НЕК да изкупува ВЕИ енергията

Структурата да бъде финансирана от квотите за парникови газове или от бюджета, предлага още енергийният експерт

09.02.2015 | 11:34 Автор: Мариета Иванова

Може да бъде създаден фонд, извън НЕК, който да гарантира изкупуванията на енергията от ВЕИ или предоговорената енергия от американските централи. Такава идея лансира енергийният експерт и бивш директор на НЕК Георги Миков. Той допълни, че фондът може да бъде финансиран от квотите за парникови газове и от бюджета.

По думите му промените в Закона за енергетиката имат за цел да овладеят дефицита в сектора. Той подчерта, че между първо и второ четене на проектозакона са предложени значително по-радикални промени от първоначално заложените промени, насочени към начина на избор на членове на ДКЕВР.

Миков подчерта, че от средата на януари е започнало да се говори за по-радикални промени, като например да бъдат премахнати преференциите за изкупуването на зелена енергия, „тъй като България е постигнала своята цел още 2012, като инсталирани мощности и 2013 като производство“. По думите на експерта е логично тази мярка да бъде предприета, но тя е насрочена за един бъдещ период. - „Ангажиментите, които са поети досега, са свързани с това НЕК и крайните производители да изкупуват тези количества енергия, които са произведени от ВЕИ и от кафява енергия“, коментира Миков.

Той подчерта, че основното количество присъединени ВЕИ мощности е направено в периода 2010- 2013, при краен срок 2032 година.

По отношение на кафявата енергия, Миков подчерта, че още 2010 е приключил ангажиментът на България като страна-членка на ЕС да стимулира това производство на „вискоефективен комбиниран цикъл“.  В тази връзка той подчерта, че от НЕК на няколко пъти са внасяли предложения за прекратяване на префернциите за изкупуване на кафява енергия, но по думите му свързаното с нея лоби се оказало по-силно. Той подчерта още, че никъде в ЕС няма такава практика да се стимулира до такава степен производството на т.нар. кафява  енергия като у нас“.

 

fallback
fallback