Георги Миков: Фонд извън НЕК да изкупува ВЕИ енергията

Структурата да бъде финансирана от квотите за парникови газове или от бюджета, предлага още енергийният експерт

09.02.2015 | 11:34 Редактор: Мариета Иванова
Георги Миков: Фонд извън НЕК да изкупува ВЕИ енергията

Може да бъде създаден фонд, извън НЕК, който да гарантира изкупуванията на енергията от ВЕИ или предоговорената енергия от американските централи. Такава идея лансира енергийният експерт и бивш директор на НЕК Георги Миков. Той допълни, че фондът може да бъде финансиран от квотите за парникови газове и от бюджета.

По думите му промените в Закона за енергетиката имат за цел да овладеят дефицита в сектора. Той подчерта, че между първо и второ четене на проектозакона са предложени значително по-радикални промени от първоначално заложените промени, насочени към начина на избор на членове на ДКЕВР.

Миков подчерта, че от средата на януари е започнало да се говори за по-радикални промени, като например да бъдат премахнати преференциите за изкупуването на зелена енергия, „тъй като България е постигнала своята цел още 2012, като инсталирани мощности и 2013 като производство“. По думите на експерта е логично тази мярка да бъде предприета, но тя е насрочена за един бъдещ период. - „Ангажиментите, които са поети досега, са свързани с това НЕК и крайните производители да изкупуват тези количества енергия, които са произведени от ВЕИ и от кафява енергия“, коментира Миков.

Той подчерта, че основното количество присъединени ВЕИ мощности е направено в периода 2010- 2013, при краен срок 2032 година.

По отношение на кафявата енергия, Миков подчерта, че още 2010 е приключил ангажиментът на България като страна-членка на ЕС да стимулира това производство на „вискоефективен комбиниран цикъл“.  В тази връзка той подчерта, че от НЕК на няколко пъти са внасяли предложения за прекратяване на префернциите за изкупуване на кафява енергия, но по думите му свързаното с нея лоби се оказало по-силно. Той подчерта още, че никъде в ЕС няма такава практика да се стимулира до такава степен производството на т.нар. кафява  енергия като у нас“.