Защитата на фиксирания курс на кроната спрямо еврото е рискована

В Дания „готови на всичко да защитят курса”

06.02.2015 | 16:35 Редактор: Велко Каменов

Марк Гилбърт от Bloomberg коментира изявлението на гуверньора на Датската централна банка Ларс Роде,който заяви, че ще направи всичко необходимо, за да защити фиксирания валутен курс на кроната спрямо еврото. И друг път сме чували такива крайни изказвания от управители на централни банки, които после не са били изпълнявани.

Гилбърт предупреждава, че ако Датската централна банка следва решението си докрай, това ще изложи страната на рискове. Технически погледнато, Роде е прав, той може да включи печатниците на пари и да напечата неограничен брой датски крони, след това да ги продаде на пазара и да купи валутни резерви, разясни Гилбърт. Така обаче ще се изправи срещу пазара, който може да продължи тази игра по-дълго време, отколкото Роде може да запази действията си рационални.

Датската крона е подложена на натиск от спекуланти, които залагат на това, че фиксираният валутен курс няма да издържи и кроната ще поскъпне. Защитаването на кроната от поскъпване обаче води до негативни лихвени проценти, които са проблем за спестителите в датската икономика. Според Гилбърт в краен случай може да се стигне дотам, че търговските банки в Дания да не искат да приемат депозити.

В опит да защити курса Дания спря емитирането на планирана емисия облигации и намали лихвите по депозитите на търговските банки в централната банка до -0,75%.