fallback

Merck и монополът на пазара на ваксини

Коментар на Шелби Холидей за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

06.02.2015 | 16:27 Автор: Георги Стоянов

Първо как Merck се превърна в единствения доставчик на тази ваксина срещу  морбили в страната и това проблем ли е?

Шелби Холидей: Това може да е проблем, но зависи с кого разговаряте. Ще се върна към това след секунда.

Mreck се оказа единственият доставчик, защото пазарът за ваксината е силно концентриран.

Невероятно скъпо е да правите ваксини. Отнема много време да преминете през целия процес на тестове и процедури и Mreck бяха първите - те разработиха ваксина, тя беше одобрена, получиха правителствени договори и на практика монополизираха пазара.

Разговарях с Патриша Дензън вчера и тя каза, че това не е изненадващо. Тя не смята, че това е проблем.

Mreck успява да предложи тази ваксина на разумна цена и това изглежда обезкуражава конкуренцията. Ето защо останалите играчи нямат особен стимул да навлязат на пазара.

Така че сега Merck е единственият доставчик на тази ваксина в САЩ и те правят по 1,4 милиарда долара от ваксината срещу морбили всяка година.

Повечето от тези пари се правят тук в САЩ. Знаете ли, това са стотинки за Merck, но все пак не е зле да доминирате пазар за един милиард долара.

Статистиката показва, че все повече родители имат опасения за ваксината на Merck, за ваксината срещи морбили в частност. Може ли Merck евентуално да изгуби доминиращата си позиция тук в Съединените щати?

Шелби Холидей: Движението срещу ваксините, това модно движение, то все пак съществува от известно време.

Експертът, с когото разговарях вчера, каза, че именно защото морбили се разпространява тези гласове се чуват по-силно.

Тя обаче не вижда в тези настроения срещу Merck някаква заплаха. Такива е имало и преди.

Това, което може да застраши Merck е предстоящото дело, в което Mreck е обвинена, че са подвели американското правителство за ефективността на MMR ваксината срещу заушка.

Делото може да се проточи няколко години. То е като трънче в петата на Merck.

Това, което наистина представлява заплаха обаче, е, че GlaxoSmithKline вече имат подобна MMR ваксина, с която може да се защитите от морбили.

Те вече са я разработили, тя се използва в Европа и се тества в САЩ. Те ми казаха вчера в e-mail, че планират да кандидатстват за лиценз тук в Съединените щати.

Вчера разговарях с бивш представител на Центъра за контрол на заразните болести и той ми каза, че това определено би довело до разместване на пазарните дялове, защото здравните власти искат различни доставчици.

Не само от ценова гледна точка, но и защото това ви гарантира сигурност на доставките. Така че това определено може да лиши Merck от пазарен дял.

Ти разговаря с нас преди няколко дни за тази епидемия в Аризона близо до стадиона, където се играят мачовете от Super Ball, имаше и друга в общност на амиши в Охайо и трета в Дисниленд, така че това е нещо, което здравните власти следят отблизо.

fallback
fallback