BMO Capital Markets: Цената на петрола ще се задържи на сегашните нива

Коментар на Брайън Белски, главен инвестиционен стратег на BMO Capital Markets

05.02.2015 | 15:43 Редактор: Георги Стоянов
BMO Capital Markets: Цената на петрола ще се задържи на сегашните нива

С какво ви замерят клиентите, когато им кажете да скочат пред товарния влак?

Брайън Белски: Опитваме се да докоснем дъното и си мисля, че веднъж след като стигнем до там от психологическа гледна точка и хората престанат да се опитват да търсят дъно, вероятно това е моментът, в който трябва наистина да го направим.

Знаете ли, това, което се случва с пазарния цикъл и раздуването на инвестиционни балони, е че винаги има момент на шок, който преминава в ужас.

Още по темата

Сега петролните пазари са изпаднали в ужас, след като шокът от ноември и декември започна да отминава. Мисля, че цената на петрола ще се закрепи около тези нива.

На какво залагате, на компании, които се занимават с проучване и добив на нефт и газ или на рафинерии и дистрибутори, на местни компании или на международни компании, на компании с големи разходи или с малки разходи, компании с малка, средна или голяма пазарна капитализация?

Брайън Белски: Страхотен въпрос. Мисля, че светлините на прожекторите ще бъдат насочени към някои от компаниите с по-малка пазарна капитализация.

Те може да имат кредитни проблеми и е възможно да станем свидетели на фалити на подобни компании, тъй като те страдат от по-ниските цени на петрола.

Мисля, че ще има доста подобни заглавия в пресата. Мисля обаче, че в крайна сметка, просто трябва да проследите парите и да се върнете към първоначалната идея, за която говорихме тук – идеята, че инвестирането е форма на редистрибуция на капитала.

Знаете всички тези компании, които имат страхотни баланси и се представят страхотно. Ще се върна към аналогията от 80-те и 90-те.

Мисля че ще станем свидетели на мащабна консолидация в енергийния сектор, както в Канада, така и в Съединените щати, докато вървим към енергийна независимост и целия този производствен ренесанс.

В почивката говорихме за навици, които инвеститорите придобиват и вие изтъкнахте, че инвеститорите, с които разговаряте, имат навика да мислят в схемата – ниски цени на петрола - скъп долар – това е лошо за Америка - нека заложим на развиващите се пазари. Тази схема обаче вече не е вярна? Така ли е?

Брайън Белски: Вече не е вярна. Делът на приходите на енергийните компании в S&P500 се свива от няколко години. Това на първо място.

Второ, имам графика, която показвам на клиентите си в Европа, на която се вижда, че енергийният сектор в S&P500 се представя по-слабо от S&P500 като цяло с цели 19%.

Никой не вярва на това.

Евтиният петрол би трябвало да е сигнал да купувате.

Брайън Белски: Би трябвало, но ще кажа отново, незабравяйте, психологически всичко, което знаем е да купуваме акции на развиващите се пазари, петрол, петрол, петрол, злато, злато, злато.

И така забравяме всичко за инвестирането, и познайте какво, по-ниските производствени цени през третото и четвъртото тримесечие ще подкрепят брутния вътрешен продукт на страната, а американските компании са в добра позиция, защото те обещаха малко, а се представят много по-добре.

През първото тримесечие всички се притесняваме за корпоративните резултати, но те ще ни изненадат приятно.