Ще издържи ли бордът на датската крона към еврото

Коментар на Питър Левринг за телевизия Bloomberg от Копенхаген

04.02.2015 | 17:36 Редактор: Георги Стоянов
Ще издържи ли бордът на датската крона към еврото

Питър, имаше серия понижения на лихвите. Колко далеч ще стигне централната банка, с какви муниции разполага?

Питър Левринг: Джонатан, това бяха няколко извънредни седмици в Копенхаген и всъщност някои икономисти дори очакват, че може да имаме ново понижаване на лихвата по-късно тази седмица, което ще е четвъртото от 15 януари.

Така че швейцарците наистина направиха живота ни интересен тук в Дания.

Идеята обаче е, че централната банка има доста сериозен арсенал от инструменти, за да се справи с това и на практика те просто могат да продължат да печатат пари.

Още по темата

Те вече напечатаха над 100 милиарда крони – около 16 милиарда долара през последния месец, за да защитят кроната да не поскъпне спрямо еврото.

Така че изглежда, че централната банка продължават с мерките и изглеждат доста решени да се справят със ситуацията.

Питър, когато ти се обадих тази сутрин, аз те попитах, къде се намираме спрямо Швейцарската национална банка, колко агресивна ще бъде Датската банка и ти каза, че резервите на банката достигат 30% от брутния вътрешен продукт на страната в сравнение с 80% в случая с Швейцарската национална банка. Определено тук има какво да се направи. Това, което ме интересува Питър, ние едва сега започнахме да говорим за този валутен борд, е че този борд е по-стар дори от еврото. Кажи ми за историята и за това, колко важен е този борд за Дания?

Питър Левринг: Това е един от крайъгълните камъни на датската икономика. Той е въведен още през 1982, когато на власт идва ново дясно центристко правителство и въвежда борд на датската валута към германската марка.

И оттогава бордът остава непокътнат. Той е въведен, за да гарантира стабилността на цените.

Това не е само инструмент на валутната политика, а нещо, което всички износители, цялата датска индустрия подкрепя.

Правителството, както и опозицията продължават да казват, че въпреки че някои хора са против Европейския съюз и не смятат, че Дания трябва да се присъединява към еврозоната в скоро време или въобще, голямото мнозинство от хората подкрепят борда към еврото, което може би е изненадващо на фона на доста сериозния евро скептицизъм в страната.

Но като цяло бордът към еврото има доста сериозна подкрепа, политически, от страна на индустрията и дори сред широката публика.