fallback

Директорката на Petrobras напусна поста

04.02.2015 | 16:37

Ден след като главната изпълнителна директорка на Petroleo Brasileiro SA Мария Дас Касас Фостер се срещна с президента на Бразилия и след като десетина протестиращи обсадиха къщата й, тя напусна поста.

61-годишната Фостер и петима членове от нейния мениджърски екип подадоха оставка на 4 февруари 2015, съобщи държавната компания Petrobras в лаконичен мейл.

Петролната компания, някога източник на гордост и символ на възхода на Бразилия като двигател на развиващите се пазари, спечели почти 6 млрд долара пазарна капитализация на 3 февруари, заради слухове, че Фостер ще бъде сменена и продължи ралито на 4 февруари, след като компанията потвърди нейното напускане, съобщава Bloomberg.

Десетки протестиращи се събраха пред дома на Фостер край плажа Копа Кабана на 3 февруари с настояване да се оттегли от поста.

Участниците в митинга, главно жители на богатия квартал протестираха срещу най-големия скандал в страната, докато полицията стоя настрана, а охраната блокира достъпа до къщата на директорката.

На 6 февруари базираната в Рио де Жанейро петролна компания ще събере заседание на борда за избор на ново ръководство, съобщи пресофисът на Petrobras.

Федералната полиция в Бразилия разследва обвиненията за картел от строителни компании, които давали подкуп на директори на компанията от времето, когато сегашният президент Дилма Русеф беше начело на компанията, през 2003-2010.

Фостер, честа гостенка на президентския дворец Алворада в столицата Бразилия, е обвинявана в небрежност към предупрежденията за корупция сред ръководството. Главният прокурор и опозиционни политици настояваха да подаде оставка.

През декември Фостер каза, че три пъти предлагала да подаде оставка и очаква решението на президента Русеф.

Petrobras съобщи, че тази година ще запази цените на горивата, въпреки евтиния внос, за да запази средствата си, докато получи отново достъп до международните пазари.

Правителството неотдавна въведе акциз върху горивата, който временно бе отменен през 2014, което увеличи цените на бензиностанциите.

fallback
fallback