fallback

Достигна ли петролът дъното?

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

04.02.2015 | 16:09 Автор: Георги Стоянов

Време е за днешната графика на Барт. Достигна ли цената на петрола дъното? Това е цената на Брент за една година. Съвсем проста графика.

Брент, забележете, ако сте се разсеяли, може да сте пропуснали, сега е в бичи пазар.

От 6-годишното си дъно, ето тук, което беше достигнато на 13 януари при 46,59 долара за барел, цената се е възстановила, погледнете стрелката, с 24%, ако трябва да сме точни, до 57 долара.

Още по темата

 

И както знаем ръст от 20% е дефиниция за бичи пазар. Да, Брент, нека погледнем наляво, това червено кръгче ето там, все още е с 50% под достигнатия през юни 2014 връх.

 

Тогава цената беше 115 долара. Оттогава тя изгуби 60% до януари. Това беше 207-дневен спад - най-дългият в историята. Така че въпросът сега е, дали това е дъното?

Не. Всъщност това възстановяване е временно, защото съкращаването на капиталовите разходи в сектора няма да елиминира натрупания излишък.

Това е мнението на много компании от Barclays до Societe Generale и Мисуин Махеш, който е анализатор за суровините в Barclays, той казва, че вместо да се върнем на 100 долара за барел, петролът може да падне до 30 долара за барел, защото излишъкът в предлагането няма да изчезне за един ден.

Какво причини възстановяването на петрола през последните дни? Това беше забавянето на добива в САЩ.

Добивът от 94 нефтени сонди беше спрян само за една седмица. Това е най-големият брой спрени нефтени сонди за една седмица в историята.

Компании като Shell решиха да ограничат разходите си с над 40 милиарда долара от 1 ноември.

Ето още няколко неща, които си струва да отбележим. Хедж фондовете са най-големите спекуланти.

Миналата седмица те бяха направили най-голям брой залози, че цената на американския лек суров петрола ще продължи да пада, за последните 4 години.

Второ, най-големият спад на цената на Брент от 146 долара до 36 долара между юли и декември 2008, този спад беше прекъснат от кратко възстановяване от почти 20% в края на септември същата година.

Нека да завърша наистина бързо с думите на Майк Уитнър, той е директор за изследвания на петролния пазар на Societe Generale:

‘Не съм убеден, че цените са достигнали дъното, твърде рано е да кажем това.

Броят на сондите е важен, защото те са водещ индикатор за производството, но обикновено има изоставане от няколко месеца преди да усетим този ефект върху производството.’

Достигнал ли е петролът дъното?

 

fallback
fallback