Може ли Русия да спаси икономиката си

Коментар на Джошуа Яафа за телевизия Bloomberg от Москва

03.02.2015 | 17:50 Редактор: Георги Стоянов
Може ли Русия да спаси икономиката си

Какво може да ни кажете за този нов икономически план?

Джошуа Яафа: Всъщност план, за който да говорим, все още няма. Имаше приказки за инвестиции в определени сектори - дали това да е селското стопанство или отбранителната индустрия - като начин за съживяване на растежа и стабилизиране на икономиката.

Но независимо от това, какво прави Русия, растежът през тази година се очаква да се свие с поне 4% и много вероятно дори с повече - това зависи от цената на петрола.

Още по темата

Но наистина по-интересно е да поговорим за това, за което не се говори, а именно идеите за сериозни, дълбоки, структурни реформи, които на практика биха освободили руската икономика от толкова голямата й зависимост от износа на нефт и газ, захранващ бюджета и цели сектори от икономиката.

Реформи, които да създадат една постиндустриална, ориентирана към услугите икономика.

Това са неща, с които определен кръг от експерти в Русия са наясно. И от известно време насам те казват, че това трябва да се случи.

Това са неща, които руското правителство в лицето на Путин, който е на власт от 15 години, отлага и успява да отлага, просто защото цената на петрола беше висока и имаше излишен капацитет, позволяващ печалбите от нефтената и газовата индустрия да се филтрират в останалите сектори на икономиката.

Сега обаче Путин е изправен пред перфектната икономическа буря. Цената на петрола колабира през последната година.

На Русия са наложени санкции и те имат доста по-дълбок и по-широк ефект, отколкото Путин е очаквал.

Може би ефектът е по-значим дори отколкото западните лидери, които наложиха тези санкции, са очаквали.

Също така виждаме, че руският икономически модел, който в определени моменти през последните 15 години работеше толкова добре, сега изглежда неприложим.

Така че когато всички тези неща се случват едновременно, е необходимо доста повече от няколко речи и няколко кръпки, за ремонта на руската икономика.

Джош, можеш ли да ни кажеш за способността на руснаците да понесат тези икономически проблеми в момент, в който про руските сепаратисти изглежда укрепват силите си в източна Украйна?

Джошуа Яафа: Не мога, защото мисля, че никой не може да даде отговор на този въпрос.

Путин определено прави калкулации или по точно залози на базата на предполагаемия от него отговор на този въпрос, но наистина, ние незнаем, какво руснаците са склонни да понесат.

Колко икономически трудности са склонни да понесат преди да се противопоставят на системата, преди да обвинят Путин лично.

Мисля, че едно от нещата, което е интересно и важно да следим в случая, е икономическото забавяне в съчетание с поевтиняващата рубла.

То води до повишаване на цената на вносните стоки, както и цената за пътуванията в чужбина.

Руската икономика отслабва и това се случва по безпрецедентен начин. Имали сме финансови колапси и забавяне на икономиката и преди.

Както преди, така и след падането на Съветския съюз. Например през 1998 – последният път, когато руското правителство фалира.

Във всички тези случи имахме доста сериозни икономически сътресения. Разликата е, че никога досега не е имало толкова значима по размер средна класа, каквато сега откриваме в някои от големите градове в Русия.

Не само Москва и Петербург, но наистина в дузина големи постиндустриални градове из цялата страна.

И според мен големият тест за Путин е как този значим процент от населението - хора, които са свикнали на определен материален и потребителски комфорт, както и с определени свободи, какво ще направят те, ако сметките им започнат да не излизат?

Какво ще направят, ако изгубят част от свободите и възможностите в икономически смисъл, с които са разполагали през последното десетилетие?

Преди не сме виждали Русия с толкова голяма градска средна класа и аз мисля, че това, как ще реагират те, ще един от тестовете за това дали Путин може да се справи с тази криза.