Гърция търси съчувствие в Европа

Коментар на Зеб Екерт за телевизия Bloomberg от Хонконг

02.02.2015 | 17:55 Редактор: Георги Стоянов
Гърция търси съчувствие в Европа

Те търсят съюзници, може би не и Германия, обаче.

Зеб Екерт: Да, точно така. Има смисъл в това, че посещават Кипър и Италия - страни, които са по-близо до тях, докато се опитват да лобират за подкрепа за промяна на условията по спасителния план.

Това се опитва да направи новият премиер на Гърция. Той дойде на власт с платформа, отхвърляща фискалните икономии.

Той обаче не е посрещан особено радушно навсякъде и намеренията му вече бяха попарени от германския канцлер.

Още по темата

Тя заяви, че за подобно нещо не може да става и дума. Ципрас предлага повишаване на бюджетните разходи, като в същото време обещава да се справи с корупцията и да повиши данъците на богатите.

Това обаче не удовлетворява германците. Холандците също. Те искат Гърция да се придържа към оригиналните условия на спасителната програма. Никакви промени.

Гърция казва, че подобна ревизия би й предоставила повече гъвкавост. Трябва да отбележим, че само за седмица, след като Ципрас пое управлението на страната, новото правителство вече започна да отменя мерките за бюджетни икономии.

Чухме и предупреждения от бившия гръцки премиер, че гръцкото правителство може да остане без финансиране още през март.

Така че това е ключово предизвикателство и то трябва да бъде решено тази седмица.

Пътуването на Ципрас, между другото, приключва в Брюксел по-късно тази седмица.

Ти спомена гръцкият финансов министър в Париж, който поиска от Европейската централна банка да подкрепи гръцките банки.

Зеб Екерт: Точно така. И подкрепата на ЕЦБ за гръцките банки е един от ключовите въпроси, защото както правителството може да остане без финансиране, така и банките също могат да останат без финансиране преди март.

Това са опасенията на пазарите и тези опасения си проличаха в петък в Атина. Гръцкият финансов министър беше в Париж през почивните дни.

Там той се опита да осигури подкрепата на Франция за тази ревизия на условията по спасителната програма и наистина изглежда, че французите са склонни да позволят някакво смекчаване на условията.

Нека чуем, какво каза той в неделя вечерта в Париж:

Янис Варуфакис, финансов министър на Гърция: Моите опасения, първо като европеец, са, че сегашната спасителна програма струва на останалата част от Европа, не само на нас, твърде много.

Ние искаме да минимизираме загубите за нашите партньори. И най-добрият начин да направим това, е като помогнем на Гърция да обърне страницата, да се реформира, а икономиката й да започне да расте.

Така ние ще може да си позволим да платим всичко заедно с лихвите.

Зеб Екерт: Германия е най-големият поддръжник на сегашната програма. Тя застана зад тази програма още от самото начало.

Малко вероятно е да станем свидетели на среща очи в очи между германския канцлер и новия гръцки премиер до следващата седмица на 12 февруари, когато имаме срещата на европейските лидери.

Явно ще има искри, въпреки че научаваме от наши източници, че Ангела Меркел иска да избегне публична конфронтация.

Предполагам, че целта на Канцлера е да покаже на Ципрас, че той е изолиран. Това научаваме от официални източници. Ще видим, как ще протече тази среща. Благодаря ти Зеб.