fallback

Москва търси подкрепа в Азия

Коментар на Дейвид Туийд за телевизия Bloomberg от Хонконг

02.02.2015 | 17:27 Автор: Георги Стоянов

Търси ли Русия повече подкрепа от Пекин?

Дейвид Туийд: Русия търси повече подкрепа от Пекин, но също така интересното нещо, за което трябва да следим тук Франсин, е, какво се случва в азиатския регион като цяло.

Защото ако погледнете какво Русия прави, особено през последните 6 месеца, всъщност те ускоряват преориентирането си към Азия.

Още по темата

Преди говорихме за обръщането на САЩ към Азия. Русия прави абсолютно същото. И те наистина искат да ускорят този процес.

Първо те подписаха някои военни споразумения. Първото подобно споразумение с Пакистан през ноември.

Освен това Путин беше в Ню Делхи на среща с индийския премиер Моди през декември. Така че доста неща се случват около тази тристранна среща на външните министри в Пекин.

Срещата е част от тези усилия и при това тя е 13-тата подобна среща. Това обаче е първият път, когато индийският външен министър посещава Пекин, където тя се срещна, както със Си Дзинпин, така и с руския външен министър.

Така че това е предисторията на това, което се случва и цялото послание тук е, че Путин гледа към Азия за икономическа, военна и дипломатическа подкрепа. Интересно е, че в известна степен той изглежда получава това, което търси.

Дейвид, интересно ми е индийското участие във всичко това. Защото първоначално изглеждаше, че усилията за това сближаване са само от страна на Русия. Русия има азиатски амбиции, не само китайски амбиции.

Дейвид Туийд: Абсолютно и удивителното нещо, това, което мен лично ме изненада, когато започнах да следя историята, беше начинът, по който азиатският политически елит гледа на Русия.

Те не гледат на Русия през същата призма, като Съединените щати и Европейският съюз. Става въпрос за това, което се случва в Украйна.

В Азия преобладава виждането, че ситуацията в Украйна просто е свързана с историята на Съветския съюз и затова те не са чак толкова обезпокоени.

Може би защото са доста по-далеч от зоната на конфликта, но те определено не са толкова обезпокоени, колкото страните от Европейския съюз.

И ние виждаме примери за това, например премиерът Моди каза на Владимир Путин през декември, че той е против санкциите, които са наложени на Русия.

Дори Япония. Имам предвид, че Япония се присъедини към останалите страни от Г-7 при налагането на санкциите, но техните санкции са доста по-ограничени от санкциите, наложени от Съединените щати и Европейския съюз.

Друго интересно нещо, което трябва да следим, е отношението на Малайзия. Може би бихте очаквали, че малайзийците, както австралийците са много критични към руската роля в свалянето на MH17.

Всъщност обаче премиерът на Малайзия каза на Путин в края на миналата година, че те искат да изчакат официалния доклад, пред да решат как да постъпят.

Тоест за сега те не обвиняват Русия. Тук флиртът на Русия към Азия се приема по съвсем различен начин.

И една от причините за това е, че азиатските страни са пределно наясно с това, че мощта на Китай в региона нараства, така че те гледат на Русия, като на страна, която може да им помогне да балансират това.

fallback
fallback