Абърдийн е сърцето на британската петролна индустрия

02.02.2015 | 12:58
Абърдийн е сърцето на британската петролна индустрия

Абърдийн е сърцето на британската петролна индустрия. Спадът в цените на петрола обаче поставя бъдещето му под съмнение.

"Чудя се какво ще е бъдещето на Абърдийн. И как би изглежда този град без петролната индустрия", казва барманът Ръсел Атчисън.

Барът на Атчисън е любимото място на „петролните момчета“.

"Имаме специално отношение към лоялните ни клиенти. Те ни уважават. Понякога не идват за по два-три месеца, докато са на платформите, но веднага щом се върнат, ние ги познаваме. Може да не знаем имената им, но със сигурност знаем какво пият. Даваме им по едно безплатно уиски. Дори да не са идвали от година при нас, щом са редовни - имат право на това" - разказва Ръсел.

 

В британската петролна индустрия са заети 200 000 души.

"Събуждам се сутрин, закусвам и след това започва работния ден. Подхождаме към задълженията си сериозно, но навън, на палубата или по времена почивките си прекарваме много забавно. Разбираме се добре" , казва Пол Ратклиф, техник на морска петролна платформа.

Според шотландския парламент 15 000 работни места ще бъдат съкратени.

"Много хора се опасяват, че това ще се случи точно на тях. Мои познати ми изпращат имейли, питат ме дали в моя район има свободни места, интересуват се от позициите, които се предлагат" - продължава Пол.

Барманът Ръсел Атчисън, признава, че има нужда от всички морски ресурси, не само от петрола.

"Все някога петролът ще свърши, неизбежно е", казва Ръсел.

Вижте репортажа на Bloomberg TV от Абърдийн.