Как петролните компании се справят с ниските цени на петрола

Коментар на Филип Шладек за телевизия Bloomberg от Лондон

30.01.2015 | 17:08 Редактор: Георги Стоянов
Как петролните компании се справят с ниските цени на петрола

Филип, това е неголямо отписване на активи на фона на общата картина. Но както се очертава, те всички ще трябва да отпишат активи, дори големите играчи.

Филип Шладек: Изпълнителният директор на ENI каза в Давос миналата седмица, че той очаква цялата индустрия да отпише между 10 и 15% от активите си и да свие производството си, като понижи капиталовите си разходи.

Какво очакваме от Shell, защото това е първата от големите петролни компании, която представя резултатите си?

Филип Шладек: Най-интересното е, как тази нова среда на ниски цени на петрола ще се отрази на Shell.

Още по темата

Какви ще са капиталовите им планове за годината, как ще върви производството им, от какво ще спестят най-много и къде повишаването на ефективността им е най-вероятно.

Къде са ключовите проекти сега Филип? Къде са проектите, от които сме най-заинтересувани?

Филип Шладек: В Мексиканския залив находища като Cardamom. Те също така имат проекти в Югоизточна Азия, както и покрай бреговете на Нигерия.

Така че това са много големи проекти с нефтени платформи в открито море. Много големи проекти, много дългосрочни проекти.

И е важно тези проекти, особено сега, да бъдат завършени навреме. Това е най-важното нещо.

Планове за сливания и придобивания. Говори се за това от доста време. Случват ли се и ако да, съблазнява ли се Shell да тръгне по този път?

Филип Шладек: Ниските цени на петрола, разбира се, понижават пазарните оценки на компаниите и вълна от сливания и придобивания наистина се очаква.

Вече станахме свидетели на някои сделки. Когато става въпрос за Shell, Shell е сред сравнително слабо задлъжнелите петролни компании в Европа.

Дълговата им тежест е под 15% към третото тримесечие. Така че може да се очаква те да са сред купувачите в сектора.

Кажи ми. Мисля, че го прочетох в Sunday Telegraph, където се коментираше, че никога не идва подходящият момент за BP и Shell да се съберат. Те са имали много разговори в течение на много години. Това само една мечта ли е? Къде се намираме, когато говорим за подобни големи коалиции в петролната индустрия?

Филип Шладек: Мисля, че връзките между BP и Shell не са толкова интересни. Мисля, че по-скоро Shell би бил заинтересуван от бразилски активи или от други активи в открито море.

Също така и от по-голяма експозиция към втечнения природен газ. Shell са експерти в LNG технологията.

Така че може да говорим за BG и Petrobras?

Филип Шладек: Няма да посоча имена.

Но от гледна точка на един анализатор, може ли да направим подобно предположение?

Филип Шладек: Подобни активи биха били интересни. Също така това не е необходимо да е корпоративна сделка.

Може би те просто ще купят някакви активи, някакво находище или операции.

Сред по-сериозните причини да си купите петролни акции са дивидентите. Филип, дивидентите на петролните компании подсигурени ли са на фона на падащите цени на петрола?

Филип Шладек: Това, което видяхме последният път, когато цената на петрола колабира, както сега, най-святото нещо за петролните компании бяха дивидентите и въпреки че приходите им бяха много по-ниски, те продължиха да изплащат същите дивиденти с цената на всичко.

Така че мисля, че дивидентите са нещо гарантирано.

Това е много интересно. Наистина ли това е нещо, към което секторът се придържа?

Филип Шладек: Да, защото много хора купуват акции на петролни компании заради дивидентите. Така че да.

Ти спомена Нигерия като една от страните, къде Shell имат ключов проект. Ние чакаме новини от там и разбира се, страната сега е обхваната от ужасяващо насилие. Разбира се, много от операциите на Shell са в крайбрежните води, не в северната част на страната. Те успяват ли да останат настрана от това насилие?

Филип Шладек: Имате предвид крайбрежните проекти? Да. Крайбрежните проекти като цяло нямат проблеми.

Разбира се, за тези проекти винаги имате нужда и от наземна поддръжка. Но като цяло международните компании в Нигерия са фокусирани върху крайбрежните операции.