fallback

2,5% годишен ръст на инфлацията в Япония

30.01.2015 | 08:32

Япония обяви последни данни за инфлацията през декември. Коментар на ДЕйвид Инглес от Bloomberg в предаването “First Up.”

"Това, което можем да откроим, е че инфлацията беше по-слаба от очакваното.

Тя достига 2,5 на сто през декември, ако изключим цените на пресните хранителни продукти. В предходния месец бяха отчетени 2,7 процента.

Данните идват след вчерашното изказване на управителя на централната банка на Япония Харухико Курода, който призна, че очаква забавяне на инфлацията през идните няколко месеца, но в дългосрочен план постепенният възходящ тренд на потребителските цени остава валиден.

Защото т. нар. "производствен дефицит" - това е разликата между потенциалното и реалното производство  - всъщност е близо до нулата.

Което означава, че икономиката на страната работи близо до пълния си капацитет.

Колкото до влиянието на петрола върху потребителските цени, от централната банка смятат, че поевтиняването на "черното злато" е голям плюс за икономиката.

Което пък ни води към една друга статистика, която беше публикувана днес - тази за трудовия пазар и за доходите.

Безработицата леко се понижи до 3,4%, но това не е толкова интересно. По-важното е, че потребителските разходи падат с близо три процента и половина, с което се затвърждава тенденцията от последните няколко месеца.

Всъщност от увеличението на данъка върху продажбите през април миналата година. Това са девет поредни месеца на спад. Интересно ми е дали и кога управляващите в Токио ще признаят, че може би нещата не вървят съвсем по план".

 

fallback
fallback