fallback

Фед предпочита да не избързва с повишаването на лихвите

Коментар на Питър Кук за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

29.01.2015 | 17:30 Автор: Георги Стоянов

Марк, Фед остава търпелив за решението си, кога ще повиши лихвите. Все пак централната банка е по-биче настроена за американската икономика.

Те промениха тона, с който говорят за опасенията си, за това, че инфлацията е твърде ниска и в крайна сметка очакват тя да се повиши до заложената цел от 2%.

Сега те оценяват и външни фактори, като финансовите пазари, за да преценят, кога да започнат да вдигат лихвите.

Още по темата

Ще ви разкажа за изявлението накратко. Първо започвам с новия тон за икономиката.

Информацията, която имаме след последната среща на Комитата за отворения пазар през декември предполага, че икономическата активност нараства със солидни темпове.

Състоянието на трудовия пазар се е подобрило допълнително като следствие от бързото разкриване на нови работни места и ниските нива на безработица.

Ето и какво казват за инфлацията. Инфлацията се понижи допълнително под дългосрочно заложената от Комитета цел, което рефлектира спада на цената на енергията.

Инфлационните показатели са се понижили чувствително през последните месеци, но базираните на проучвания показатели за инфлационните очаквания остават стабилни.

Те продължават с това, че инфлацията се очаква да се понижи допълнително в краткосрочен план.

Комитетът обаче прогнозира инфлацията да се повиши постепенно до 2% в средносрочен план, докато пазарът на труда набира скорост, а временният ефектът от по-ниските цени на петрола и други фактори отшумят.

Комитетът продължава да наблюдава развитието на инфлацията отблизо, но повтарям, когато решават кога да повишат лихвените проценти, те ще вземат под внимание широк спектър от информация, включително показатели за условията на трудовия пазар, индикатори за инфлационния натиск и очакванията за инфлацията.

Фед определено сменя тона си. Отчита се ефектът от развитието на международни и финансови фактори.

На базата на сегашната оценка Комитетът преценява, че може да прояви търпение за това, кога ще започна да нормализира политиката си.

Те повтарят тази ключова формулировка от срещата през декември. Този път обаче не споменават, че това може да отнеме чувствителен период от време.

Както се очакваше гласуването тук беше единодушно. Марк, те са по-биче настроени за американската икономика, макар да приемат очакваната ниска инфлация като обезпокоителна.

Те прогнозират, че инфлацията евентуално ще се повиши до заложените 2%. Те все пак следят и някои нови фактори.

Ще трябва да изчакаме, за да разберем, как пазарът ще приеме последното изявление от Фед.

fallback
fallback