Какво е състоянието на гръцките банки

Коментар на Даниел Нуи, председател на надзорния съвет на ЕЦБ

29.01.2015 | 13:34 Редактор: Георги Стоянов
Какво е състоянието на гръцките банки

Ханс Никълс: Добро утро Ана, трудности е думата, която госпожа Нуи използва, за да опише ситуацията около гръцките банки в момента. Може би се изразява малко меко. Тя обаче отдели време, за да ги похвали за усилията, които са положили, за да възстановят балансите си. Тя заяви, че те са в много по-добра позиция, отколкото са били преди кризата.

Даниел Нуи: Гръцките банки са изправени пред трудна ситуация точно сега, заради изборите, които бяха проведени.

Те обаче са доста силни, те положиха много усилия, за да заздравят балансите си през  последните години, така че според мен те ще се справят с тази криза, както се справиха с предишната.

Още по темата

Ханс Никълс: Ана, докато разговаряхме с нея, беше съобщено, че 11 милиарда евро са изтекли от гръцките банки само през януари  в навечерието на тези избори. Виждате, че пазарите реагират. Акциите на гръцките банки са изгубили между 40 и 44% в дните след изборите.  Това е забележителна история. И ако погледнете кредитните суапове за защита от фалит, те ни казват, че рискът тези банки да фалират през следващите 5 години е 70% от 59% преди изборите. Така че ще следим това от близо. За сега обаче банковият регулатор казва да не се притесняваме. Ана?

Ханс, ти също говори с нея за ефекта от вливането на ликвидност и как това ще се отрази на банките. Какво казва тя за това?

Ханс Никълс: Тя каза, че вливането на ликвидност е нож с две остриета. И това е наистина интересен отговор. Спомнете си, когато ЕЦБ се намеси и започне да изкупува правителствени облигации за по 45 милиарда евро на месец, те ще се съревновават с банките, които също искат тези облигации в балансите си. Така че тя казва да, това ще се отрази на доходността на банките. От друга страна обаче вливането на ликвидност може да доведе до по-силни корпоративни резултати, което пък ще се отрази добре на банковия бизнес като цяло. Чуйте:

Даниел Нуи: То може да има различни ефекти. Някой от тях ще са позитивни. Вливането на ликвидност ще стимулира растежа и ще подобри кредитното качество на корпоративните облигации, например.

Също така обаче то може да има и не чак толкова положителен ефект, тъй както може да се отрази на доходността на банките.

Ще призная, че доходността е проблем за европейските банки през последните месеци. Така че това е нещо, което следим и ще продължаваме да следим.

Ханс Никълс: Ана, доходността на европейските банки е проблем. След малко ще видим до каква степен, когато Deutsche Bank обявят резултатите си. Видяхме че резултатите на американските банки донякъде бяха разочароващи. Ще видим обаче, как се представя Deutsche Bank. Ще ви представим и още акценти от интервюто с Даниел Нуи по-късно.