fallback

Гръцките банки изгубиха над 11 милиарда долара за 3 дни

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

29.01.2015 | 13:24 Автор: Георги Стоянов

Време е за днешната графика на Барт. Разпродажбата на гръцките банки. 11,4 милиарда долара бяха изтрити от пазарната капитализация на гръцките банки в 3-те дни на търговия след изборите в неделя, които доведоха Сириза на власт.

Тази цифра има значение, защото гръцките банки набраха над 11,5 милиарда долара чрез допълнителна продажба на акции през 2014.

Това е най-голямата сума набран капитал от десетилетие. Сега обаче този капитал беше заличен почти изцяло.

Погледнете тази графика. Това е банковият индекс, който включва 4 – те най-големи гръцки банки – Alfa Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece и Eurobank Ergasias.

Това е едногодишна графика и червеното кръгче е периодът, който трябва да следите, защото то илюстрира, какво се случи през първите 3 дни от търговията през седмицата.

Спад от 44% - ней-сериозният седмичен спад в историята. Сега индексът е на най-ниското си ниво от както съществува.

Акциите на четирите най-големи гръцки банки се търгуват с пъти под нивата от преди кризата.

Говорим за акции, които вече струват центове. Акциите на Alfa Bank се търгуват с 94% под рекордните нива от 2007, тези на Piraeus Bank с 99,2% под нивата от 2007, на National Bank of Greece с 99,1% под тези нива, докато акциите на Eurobank Ergasias се търгуват с 99,96% под нивата от 2007. Голямата разпродажба на гръцките банки.

fallback
fallback