Проблемите с руския корпоративен дълг

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

28.01.2015 | 17:49 Редактор: Георги Стоянов
Проблемите с руския корпоративен дълг

Време е за днешната графика на Барт. „Руските корпорации са изправени пред сериозни рискове”.

Това са думи на Атнот Табак. Той е директор на Росрейтинг в Москва. Сега, след като рейтингът на Русия беше понижен до junk от Standard  and Poor’s, рефинансирането на дълговете на руските компании в чуждестранна валута стана доста по-трудно.

Само погледнете тази графика. Тя показва, че само през тази година трябва да бъдат изплатени деноминирани в чуждестранна валута дългове на руски компании за 42 милиарда долара.

Още по темата

Графиката показва сумите, които трябва да бъдат изплатени всеки месец - през февруари, март, април, май и така нататък.

От дясната страна графиката показва сумата, която трябва да бъде изплатена в долари.

И както виждате най-големият месец е февруари – трябва да бъдат изплатени 10 милиарда долара само през февруари.

Повечето от тези компании, разбира се, ще споделят съдбата на правителството и техният рейтинг ще бъде понижен, което пък ще увеличи цената за финансирането им.

Това казва Антон Табак. Той казва, ще бъде по-скъпо и по-сложно да бъдат изплащани и рефинансирани дългове.

Искам да обърна внимание, че деноминираните в долари облигации на руските компании са изгубили 15% през последните 12 месеца, след като бяха наложени санкции на най-големите банки и най-големите енергийни компании в страната заради намесата на Владимир Путин в Украйна през март.

И това между другото може да бъда сравнено с отбелязания ръст от 3,2% на облигациите на останалите ключови развиващи се пазари.

Ако говорим за отделни компании, най-големият руски производител на петрол Роснефт трябва да плати 8,3 милиарда долара през тази година.

Това е най-голямата сума сред  компаниите, които също така включват Сбербанк и Лукойл, така че Роснефт определено е компанията, която трябва да следим.

И както казва този човек тук, Антон Табак от Росрейтинг, руските корпорации са изправени пред сериозни рискове, след като Standard  and Poor’s понижи руския рейтинг до junk.

Определено графика, която трябва да следим.