Не залагайте на ръст на суровините

Петролът ще е под натиск тази година, преди цената му да започне да се стабилизира през 2016, прогнозират от Goldman Sachs.

28.01.2015 | 17:11 Редактор: Делян Петришки
Не залагайте на ръст на суровините

Суровините ще изостават от акциите, облигациите и кредитните пазари през следващите три месеца, преди възстановяването при петрола да предизвика обрат, прогнозират от Goldman Sachs. Но, налице е и риск от нов спад при петрола, златото и медта, коментира Нейра Чехич от Bloomberg. 

От Goldman прогнозират, че американският лек суров петрол ще продължава да се котира при около 40 долара за барел през това полугодие. Суровината поевтиня с близо 60% от върха, който достигна през юни 2014 при над 100 долара за барел.

През цялата година, петролът ще е под натиск, се казва в прогнозата на Goldman, преди да започне да се възстановява от 2016. Подобно мнение съвпада с това на други банки като UBS и Barclays.

Едва ли ще е изненада за Вас да научите, че петролът, наравно със свинското месо и медта, е сред най-слабо представящата се суровина тази година, тласкайки суровинният индекс на Bloomberg през седмицата до най-ниските му стойности за последните 12 години.

Снабдяването със суровини расте, след десетилетие на подем, тласнал фермери, миннодобивни компании и сондьори да увеличават добивите.

Но ето че с поскъпването на долара, плюс падащите цени на петрола, производството става по-ренатбилно. А това вещае, че погромът на стоковите пазари ще продължи.

 

[video]