fallback

Как Европа приема новия гръцки лидер

Коментар на Гай Джонсън за телевизия Bloomberg от Лондон

27.01.2015 | 17:36 Автор: Георги Стоянов

Какво стои на дневен ред тогава днес Гай?

Гай Джонсън:Ципрас положи клетва миналата нощ. Интересно е, че той не направи това върху Библия, което е в разрив с традицията – знаете Гръцката православна църква.

Той реши да не го прави и обясни мотивите си на патриарха. И си мисля, че именно за този отказ от ортодоксалния подход говорят всички, включително политиците в Брюксел, където Еврогрупата се срещна вчера.

Още по темата

Те наистина се опитват да решат, какво да правят сега след избирането на Ципрас и неговата коалиция, противопоставяща се на каквато и да е фискална дисциплина.

Вчера, председателят на Еврогрупата господин Диселблум коментира липсата на ортодоксална стратегия на новото правителство.

Йерун Диселблум, председател на Еврогрупата: Това са трудни проблеми. Те няма да бъдат решени за ден два. И понякога за решаването им ще са необходими трудни решения от страна на новото правителство.

Но ще повторя. Техният подход може да е различен. Така че ние ще разговаряме с тях, как те искат да решат тези проблеми в рамките на това, за което сме се договорили в еврозоната. И това според мен са границите.

Гай Джонсън: Ще е интересно да разберем, точно как ще изглежда стратегията за тези преговори. Какви контакти са осъществени.

Според гръцката преса Янис Виафоракис, за който се говори, че ще е новият финансов министър на страната - това може би ще бъде потвърдено по-късно - е разговарял с господин Диселблум вчера.

Има дори предположения, че Диселблум може да посети Гърция. Ще изчакаме и ще видим, какво ще се случи. Нищо от това не е потвърдено.

Тази информация просто се появи в гръцката преса тази сутрин. Но може би този канал вече е установен.

Може би господин Дислеблум вече е получил по-ясна представа, какво гърците искат. Така че ще изчакаме и ще видим, ще изчакаме обявяването на новото правителство малко по-късно, след което може би ще получим по-ясна представа за стратегията около тези преговори за гръцкия дълг.

 

fallback
fallback