Над 180 хиляди болнични листа са регистрирани по електронен път от началото на годината

РЗОК отчитат ръст на броя на болните от грип през януари 2015

26.01.2015 | 17:45 Редактор: Пролетина Съботинова
Над 180 хиляди болнични листа са регистрирани по електронен път от началото на годината

От днес грипна епидемия е обявена в област Плевен, във Варна също алармират за двойно увеличение на болните от остри респираторни заболявания. Над 180 хиляди болнични листа са регистрирани по електронен път от началото на годината до днес, по данни на Националния осигурителен институт. Техният брой обаче е значително по-голям, заради междинния период, в който една част от лекарите ще продължат да издават болнични листове на хартия.

До този момент няма данни за предстояща грипна епидемия в София. По данни на Столичната регионална здравна инспекция за последната седмица са регистрирани 145 случая с респираторни заболявания на 10 000 души, което е с близо 20 души повече от по-миналата седмица. Въпреки това обаче Националния осигурителен институт регистрира все повече граждани, които са си пуснали болничен лист в страната.

По данни на Националния осигурителен институт за миналата година, най-много болнични листове са издадени именно през януари и февруари –половин милион болнични листове. Това според института е напълно нормално, заради традиционните вируси по това време. За тази година 65 269 болнични листове са регистрирани в цялата страна само в седмицата от 12 до 18 януари. От 19 януари до днес обаче, броят на хората излезли с болничен е с близо 10 000 повече.

Според Българско-търговско промишлена палата, бизнесът се ощетява освен от липса на работна ръка и от въведената през 2010 г. практика, - работодателите да изплащат първите три дни от болничните – а останалите да се поемат от Националния осигурителен институт. Преди това, работодателят изплащаше само първия ден, а останалите се поемаха от осигурителния институт. Най—ощетени са предимно малките фирми.

Според търговско промишлената палата, наемането на допълнителна  временна работна ръка затруднява предимно малкия и среден бизнес в София, където безработицата по официални данни е близа до санитарния минимум около 4,5 %. Оказа, се че въпреки въведения електронен болничен лист, работодателя все още ще продължи да носи на ръка в НОИ болничните листи на персонала и други документи. Според регламента на НОИ – част от декларациите се подават по електронен път, а останалите на хартия. Едва през 2016 година се очаква този ангажимент да отпадне напълно и за работодателите.