Aer Lingus с нова оферта от IAG

26.01.2015 | 13:45
Aer Lingus с нова оферта от IAG

Бордът на Aer Lingus обмисля ревизираната оферта от 2,55 евро от IAG, собственикът на BA.

Новата оферта за 1,36 млрд евро, която се прави след две предишни, зависи от препоръките на борда на Aer Lingus и Ryanair и ирландското правителство.

Ryanair има 29,8% дял в Aer Lingus, а правителството - 25%.

Aer Lingus отхвърли предишните две оферти от IAG през 2014.

Ирландският превозвач казва, че сега обмисля третата оферта на IAG за 2,55 евро за акция и реше обяви решението си в края на седмицата.

За малки национални превозвачи като Aer Lingus, опасността да изостанат от големите близкоизточни конкуренти като Etihad, Qatar и Emirates, които се възползват от новите хъбове като Дубай продължава да е реална, смята Би Би Си.

Коментар на Анна Едуардс, Bloomberg в студиото в Лондон на телевизия Bloomberg. Анна говори с Манъс Крани и Марк Бартън.


"Обратно на много съобщения през уикенда, нямаме изпратено потвърждение, че бордът е одобрил последната оферта от IAG, собственикът на BA и Iberia.

Имаме обаче потвърждение, че са я получили.

В предложението за 2,55 евро на акция е включена и офертата от 2.50 кеш и 5 евроцента като дивидент.

Бордът обмисля последното предложение.

Зависи от одобрението на Борда, на Ryanair и на правителството. Интересно е, че Irish Independent пише, че правителството иска ангажименти от страна на IAG за линиите, които ще обслужва. Много пъти е говорено как ирландското правителство се тревожи не само за свързаността между Дъблин и Великобритания, но и свързаността на малките летища в страната - например Шанън и Кол.

 

Мисля, че става дума за мотивацията на IAG - да получи слотовете на Хийтроу, които са изключително ценни. Авиокомпанията има тези слотове - и какво ще ги прави? Ще бъдат ли включени в цената на моя  билет до Ирландия, за да стане три пъти по-скъп? Това е въпросът? Дали ще вземат слотовете и ще ги дадат на международните компании?

Да, това и дали ще бъдат включени в трансатлантическия бизнес, който Aer Lingus се опитва да изгради в последните години. Можете да летите от Северна Америка през Ирландия по-бързо, отколкото до Хийтроу.

 


Коментар на Карл Лундгрен, Bloomberg в студиото в Лондон на телевизия Bloomberg. Карл говори с Анна Едуардс, Манъс Крани и Марк Бартън.


Офертата е била разгледана от борда на Aer Lingus и процедурата тръгва напред. Бордът разглежда офертата. Не е официална оферта, а само предложение за такава оферта.

Малко по-висока е от тази, която бордът веднага отхвърли през декември. Тогава тя беше 2,30 евро на акция, втората оферта беше за 2,40 евро на акция. Тази е на 2,55 евро за акция - кеш и малко дивидент.

Така Aer Lingus се оценява на малко повече от 1,3 млрд евро.

Един от елементите на изявлението бе интересен. Те казаха, че искат съгласието на Ryanair и правителството - което показва, че не искат офертата да стане враждебна.

 

Има доста причини защо има интерес - искат слотовете на Aer Lingus. Оценката им. И интересно как се изправиха пред синдикатите им. Те пречупиха ирландските синдикати. Наистина.

Да, интересно дали ще им предложат да изберат Ryanair или IAG.

Определено слотовете на Хийтроу ще бъдат част от политическия дебат - какво ще стане с тях.

Най-логичното би било за IAG да запазят слотовете както са си. Те са много хубави, предлагат добри връзки между Хийтроу и Дъблин. Могат да  ги задържат и да използват други слотове, които споделят с BA.

Има и нещо друго - Aer Lingus направи реклама как можете да избегнете дългите опашки в САЩ като летите през Дъблин.

Ако IAG купи Aer Lingus те ще използват тази карта, ще заложат на тази възможност.

 

А дали Ryanair и ирландското правителство - двата акционера в Aer Lingus, ще приемат офертата?

Това е въпросът за 1 млн долара.

Що се отнася до правителството, тук става дума само за политика. Догодина в Ирландия има избори. Опозицията ще излезе и ще каже - това ще бъде пълен провал, защото ще си отидат всичките ни регионални връзки.

Така че определено Уили Уолш може да го направи. Той ходи много често в Ирландия, гледа ръгби там.. той иска да се запазят тези връзки. Така че ако някой може да го направи, това е той.