Евтиният петрол подкрепи Филипините

26.01.2015 | 08:46
Евтиният петрол подкрепи Филипините

Евтиният петрол подкрепи редица страни по света, но някои може да спечелят истински като Филипините. Коментар на Дейвид Инглес от Bloomberg в предаването “First Up.”


Има няколко показателя, по които се измерва дали една страна печели или губи от спада на черното злато.

От Оксфорд Икономикс обаче са направили сравнение между 45 държави - как евтиният петрол се е отразил на техните икономики. 

И се оказва, че ако суровината се търгува на ниво около 40 долара за барел през следващите две години, във Филипините ръстът ще се ускори до 7,6% спрямо отчтените миналата година 6 на сто.

Страната разчита изцяло на внос за осигуряването на горива, така че спадът на цените очевино се отразява добре на всички - от шофьорите, през транспортните компании до енергетиката и цените на тока.

При понижение на цените с 60%, ефектът върху търговския баланс е доста положителен. С това можем да обясним и ръстът на нетните чуждестранни парични потоци, които са индикатор за инвеститорския интерес към Филипините.

В целия регион на Югоизточна Азия, Филипините са на първо място по този показател с половин милиард долара. На другия полюс пък е Малайзия - те, за разлика от Филипините, са износител на петрол.

Държавният бюджет там понесе сериозни удари, прогнозата за икономическия ръст също беше ревизирана в низходяща посока.

Но да се върнем на Филипините, защото  ситуацията се отразява позитивно и на борсовите индекси там.

Много от компаниите са свързани с потребителския сектор, потреблението заема дял от 70% в икономиката. За последните три години водещият индекс на борсата във Филипините добави 64% към стойността си.

В много други държави, като Индонезия и Тайланд, също наблюдавахме силно представяне на акциите.

Но в случая е важна инвестиционната гледна точка. Защото Филипините засега бяха привлекателни основон от демографска гледна точка - младо население, англоговорящо и до известна степен стабилно управление. Сега към това добавяме и ниската инфлация.

В краткосрочен план обаче капиталовите пазари там може да срещнат и някои препяствия.

Като например това, че акциите просто са твърде скъпи. В петък достигнаха нови рекордни нива, а съотношението цена/печалба е на ниво от 21,6 пункта. Единственото по-високо е това на Индонезия, където е около 23.