BOJ: Политиката на вливане на ликвидност беше успешна

Коментар на Харухико Курода, управител на Японската централна банка за телевизия Bloomberg от Давос

24.01.2015 | 14:53 Редактор: Георги Стоянов
BOJ: Политиката на вливане на ликвидност беше успешна

Инфлацията не се е повишила толкова, колкото очаквахме. Говоря за световен мащаб. Има ли ограничения за това, което може да бъде постигнато чрез монетарната политика?

Харухико Курода: И да и не. Да в краткосрочен план. Цената на петрола пада и сваля инфлационния натиск по цял свят, включително в САЩ, Европа и Япония.

Но в средносрочен до дългосрочен план, ниските цени на петрола могат да повишат реалния растеж и това евентуално ще повиши инфлационните нива. Постепенно.

Така че краткият отговор е и да и не. Монетарната политика може да подкрепи икономическия растеж и евентуално да ускори инфлацията към заложената цел от 2%, която вече е глобален стандарт.

Господин управител, какво ще кажете на критиците, които казват, че всъщност монетарната политика - тъй като централните банки направиха толкова много - вече неразполага с инструменти.

Харухико Курода: Не, не мисля така, защото на практика монетарната политика се извършава чрез покупка и продажба на финансови активи.

И във всяка страна, а също така и в глобален мащаб, има толкова много финансови активи.

Имам предвид, че има краткосрочни правителствени облигации, дългосрочни правителствени облигации, корпоративни облигации, обезпечени облигации  и така нататък.

Така че аз наистина немисля, че съществува някакъв технически лимит за облекчаването на монетарната политика, ако това е необходимо.

Така че говорим за изобретателност, за въображение, може ли да кажем така?

Харухико Курода: Да, така мисля.

И мандатите.

Харухико Курода: Да. Те също.

Това е ключовият момент. Ако сте централна банка, вие трябва да действате в рамките на мандата и затова трябва да сте изобретателни.

Харухико Курода: Точно така. Разбира се, на практика всички централни банки по света имат ясни мандати да поддържат ценовата стабилност.

А стабилността на цените в днешно време значи около 2% инфлация. И разбира се, финансова стабилност. Това е друг мандат на централните банки. Те трябва да се съобразяват и с това.

Вие вече показахте на света, на какво е способна японската централна банка досега. И въпреки това инфлацията все още ви се изплъзва. Все още не успявате да постигнете тази цел от 2%. Не сме виждали нови стимули. Какво би ви накарало да предприемете допълнителни стимули?

Харухико Курода: Всъщност, както може би знаете, миналият октомври ние предприехме разширяване на програмите си за вливане на ликвидност на фона на свиващите се потребителски цени и потенциалния риск от спад на инфлационните очаквания.

Така че като предохранителна мярка ние разширихме програмата си за вливане на ликвидност.

За щастие през последните 3 месеца очакванията за инфлацията са доста по-добри. Така че в такъв смисъл разширяването на програмата за вливане на ликвидност беше успешно.

Въпреки че признавам, че за момента инфлационните нива в Япония ще продължат да се забавят.

На този етап те са за 0,7%. През следващите месеци те могат да се свият допълнително.