EK: Не се страхуваме от изборите в Гърция

Коментар на Пиер Московиси, Еврокомисар по икономическите въпроси

24.01.2015 | 14:36 Редактор: Георги Стоянов
EK: Не се страхуваме от изборите в Гърция

Дайте ни представа, колко сте притеснен за изборите в Гърция? Имаме вливане на ликвидност, това е хубаво, пазарите са доволни. Но може да се окажем изправени пред огромен проблем само след няколко дни.

Пиер Московиси: Никога не може да се страхувате от избори. Ние сме демокрации. Гърция е най-старата демокрация в света, и хората трябва да изберат, който искат, свободно.

И ние трябва да обсъдим това в деня след изборите, защото имаме среща на Еврогрупата в понеделник, която е важна, ако не и деликатна. Ние обаче трябва да разговаряме, с когото те изберат.

Аз съм напълно уверен, че еврозоната е способна да се справи с каквато и да е политическа или икономическа ситуация.

Още по темата

Не виждам риск или желание за излизане на Гърция от еврозоната. Ние трябва да обсъдим ситуацията.

Нещата няма да са същите с едната или другата партия. Зависи от това, кой ще спечели и с каква преднина.

Каква коалиция ще бъде създадена. Твърде рано е да се каже. Първо обаче трябва да сме напълно спокойни, когато има избори, защото имено в това се състои демокрацията.

Трябва да уважаваме волята на хората. Странно е да приемаме едни избори като катастрофа.

Може да има промяна. Това зависи от гърците, те решават, но отново повтарям, еврозоната е стабилна и ние разполагаме с инструментите да се справим с каквато и да е ситуация.

И също така смятам, че всички лидери там са наясно, че мястото на Гърция е в еврозоната и че еврозоната се нуждае от Гърция.

Чували ли сте това от господин Ципрас?

Пиер Московиси: Никога не съм говорил с него.

Никога не сте говорил с него?

Пиер Московиси: Но следя кампанията от близо, чета негови изказвания в Financial Times и на други места.

Разбира се, нещата ще са различни, но нека бъда ясен, когато казвам, че не сме притеснени.

Комисията ще се придържа към поетите от Гърция ангажименти и Комисията иска тези ангажименти да бъдат уважавани.

Pacta sunt servanda, както казваме на латински. Това е юридически израз. Но също така трябва да обсъдим положението с победителите от изборите, като вземем предвид волята на хората в Гърция. Това е политика.

Аз ще си позволя да не се съглася с вас. Защото според мен трябва да сме притеснени и ако не се притесняваме, тогава поне трябва да имаме план Б, защото ако не сме готови – изборите могат да крият доста опасности. Може да има предоговаряне. Но всеки трябва да избере територията на която води своята битка, нали? Или поне трябва да решим, къде трябва да отстъпят, когато става въпрос за икономика и страна, която би искала предоговаряне на условията по спасителния план.  Греша ли?

Пиер Московиси: Вие сте и права и грешите, защото разбира се, че сме подготвени за всички сценарии.

Никога не съм харесвал идеята за план Б, защото когато говорите за план Б, това означава, че не се доверявате на нашия план А.

Говоря от опита на политик. Спомняте си например гласуването за референдума за Европа във Франция.

И когато говорихме за план Б, това означаваше, че вярваме, че избирателите ще гласуват с Не.

Така че нека първо изчакваме гласоподавателите да решат. След което мога да ви гарантирам, че може да се справим с всяка ситуация.

И наистина имам предвид всяка ситуация. Аз не се страхувам от каквато и да е възможност за разпространение на кризата, например, защото еврозоната е много по-силна, от колкото беше преди две години.

Сега имам механизмите, страните, които бяха със спасителни програми вече излизат от тях.

В еврозоната има стабилност. Ние създадохме банков съюз. Сега имаме и решенията на ЕЦБ.

Така че съвсем честно, аз се чувствам комфортно. Разбира се, това са важни избори. Те могат да променят играта по някакъв начин, но повтарям, може да се справим с всяка ситуация и трябва да изчакаме изборите спокойно.