Как смъртта на Крал Абдула ще се отрази на цената на петрола

Коментар на Йоханес Бенигни за телевизия Bloomberg от Сингапур

23.01.2015 | 17:51 Редактор: Георги Стоянов
Как смъртта на Крал Абдула ще се отрази на цената на петрола

Видяхме, как цената на петрола отбеляза ръст на фона на тази новина. Каква е идеята тук?

Йоханес Бенигни: Мисля, че през последните месеци пазарът отчете чувствителна промяна в политиката на ОПЕК.  

И разбира се, Саудитска Арабия е движеща сила зад това. Когато видите такава голяма промяна в петролната политика, разбира се, след това има много спекулации дали тя няма да се промени отново.

И въпреки че неочакваме това да се случи, винаги трябва да отчитате възможността, че когато имаме нов ръководител, той може евентуално да смени посоката.

Още по темата

Така че сега хората си казват добре, цените паднаха със 70 долара през последните няколко месеца, може би има потенциал спадът да продължи с още 10 – 15 долара надолу, но вероятно не и повече от това.

Така че те биха спекулирали, че ако новият крал реши да смени курса по отношение на петрола, то това по-скоро би оказало позитивно влияние на цената, отколкото негативно.

Новият Крал Салман, ние незнаме каква е неговата позиция по отношение на цената на петрола, но едва ли Крал Абдула е бил единственият отговорен при определянето на петролната политика на Саудитска Арабия. Не е ли така?

Йоханес Бенигни: Това е точно така. Нека сме наясно, петролът е най-важният елемент от политиката на Саудистка Арабия – това е тяхната разменна монета и в момента те използват тези лостове, за да гарантират интересите си.

Независимо дали техните интереси са по-пряко свързани с пазарния им дял или пък с определени политически интереси в региона, те са най-важният играч и те са много фокусирани върху това, което искат да постигнат.

Така че всички от елита на страната подкрепят тази промяна в политиката. И аз не мога да си представя, че Крал Салман не е подкрепял тази промяна в политиката, на която станахме свидетели преди няколко месеца.

Вие току що споменахте, че има определени цели зад тази политика. Какви са тези цели?

Йоханес Бенигни: Точно сега пазарът има различни интерпретации на това, което се случва. Историята като цяло е, че ОПЕК и Саудитска Арабия имат интерес да защитят пазарния си дял.

И очевидно знаете, че имаше много нови доставки на пазара през последните няколко години.

Така че страните от ОПЕК се опасяват, че те не успяват да извоюват своя дял от нарастващото търсене.

Разбира се, сега виждаме и че Ирак разширява производството си, така че се налага да бъде извоювано повече пространство за играчите от ОПЕК.

В същото време има и интерпретации, че петролът се използва, като оръжие в политиката в Близкия изток.

Саудитска Арабия иска да постигне определени цели в Близкия изток. Те са много силни в Арабската лига и именно те успяха в голяма степен да консолидират Арабската лига зад себе си.

Така че един вид те искат да постигнат стабилност в Близкия изток, както те я разбират.