fallback

QE помага на длъжниците за сметка на спестителите: Бил Гейтс

23.01.2015 | 08:43

Бил Гейтс, съосновател на Microsoft Corp. и най-богатият човек на света коментира количествените улеснения и валутната политика на САЩ. Гейтс разговаря с Ерик Шацкер от Bloomberg в Къркланд, Уошингтън, на 14 дек. 2014.

Още по темата

"Сега, когато видяхме последствията от финансовата криза и спукването на кредитния балон, по ирония на съдбата се опитваме да накараме хората да не бъдат твърде консервативни и ги окуражаваме да харчат.

Ипотеките дори станаха по-евтини.

Световната икономика постепенно започна да се възстановява. В еврозоната все още има проблеми, защото трябва да се справя с много разнопосочни икономически резултати, в рамката на единната валута но без единна фискална политика.

Съединените щати обаче са пример за това, че потреблението нараства, трудовият пазар се раздвижва. Да, това се случва бавно и е нормално възстановяването след един финансов крах да е по-дълго от обикновения бизнес цикъл.

Сега пазарните участници се чувстват малко по-добре и ако не изникнат някакви други проблеми, се надяват възходящият тренд да продължи." 

 

Доста хора смятат, че лечението е толкова лошо, колкото и самата болест. Имат предвид количествените улеснения, които според тях облагодетелстват предимно богатите. И не са направили кой знае колко за бедните, или пък за средната класа. Прави ли са в тези свои твърдения?

"Количествените улеснения са инструмент, който се използва в случаи, когато трябва да се стимулира потреблението, бизнес инвестициите и частното предприемачество. Лихвите се свалят на практика до нулата, за да може да се понижи цената на финансирането и на покупките на активи.

Този инструмент се използва широко и всъщност той поощрява кредитополучателите за сметка на спестителите. Ако имате влог в банката вие получавате по-малка доходност, докато ако сте изтеглил заем, можете да го рефинансирате на по-ниска лихва.

И като цяло това прави финансовите активи - всички капиталови активи всъщност, от имотите до акциите - да изглеждат по-ценни в сравнение с безрисковите алтернативи.

И затова борсовите индекси се покачват.

И това не се прави в полза на една или друга имотна класа, а за да се стимулира икономиката като цяло.

Само данъчната политика може да влияе върху неравенството на доходите и чрез нея да се правят някакви корекции в тази насока"

 

fallback
fallback