fallback

Оливие Бланшард за глобалната прогноза на МВФ

Джон Доусън разговаря с главния икономист на МВФпред телевизия Bloomberg

20.01.2015 | 17:21 Автор: Георги Стоянов

Оливие Бланшард: Мисля, че цената на петрола е позитивна, мисля, че курсът на долара също е позитивен, макар и по малко по-сложен начин.

Това не е страхотна новина за САЩ, поскъпването на долара винаги забавя търсенето.

 САЩ обаче могат да се справят с това, доколкото това поскъпване на долара е спрямо еврото и йената, които се нуждаят помощ. Така че това ще им помогне.

Повишаването на рисковете не е нещо хубаво, но определено те ще стимулират прехода. Така че това е негативният елемент.

Още по темата

Какво ще кажете за ефекта от цената на петрола? Тя определено се понижи чувствително. Това е добре за шофьорите, например.

Оливие Бланшард: Точно така. Основният ефект от спада на цената на петрола за страните, които внасят петрол, е спадът на цената на бензина, което означава, че на хората им остават повече пари, част от които те ще похарчат.

Цифрите са много големи. В много страни потреблението на петрол достига 3% от брутния вътрешен продукт.

Имаме този спад на цената на петрола, който се равнява на 1,5% от БВП и тези пари могат да отидат в джобовете на потребителите.

Това представлява една наистина голяма фискална експанзия без да се налага да увеличавате дълговете си. Мисля, че това е добра новина.

Лошото е, че за други страни и сектори новините не са добри. Но определено тази новина е добра.

Лошата новина е, че вие трябваше да понижите прогнозата си. През октомври предвиждахте ръст от 3,8% през тази година, а сега 3,5%. Така че вие понижавате прогнозата си с 0,3 процентни пункта. Какъв беше ключовият фактор зад това решение.

 

Оливие Бланшард: Друг начин да ви представя тези цифри с малко по-позитивен нюанс, е да кажа, че според нас растежът през тази година ще е по-висок в сравнение с миналата.

Случи се, че прогнозата ни е ревизирана надолу, но ние все пак смятаме, че през тази година световната икономика ще се представи по-добре, отколкото през миналата.

Защо коригирахме прогнозата си? Защото все още откриваме тази слабост в средносрочен план в много икономики, много развиващи се икономики.

Ние ревизираме перспективата за растежа им в средносрочен план. Днес там имаме спад на инвестициите и забавяне на растежа.

За съжаление според нас този ефект е по-силен от позитивната тенденция на спада на цените на петрола.

fallback
fallback