fallback

Застрашена ли е датската крона

Коментар на Луси Меакин за телевизия Bloomberg от Лондон

20.01.2015 | 15:53 Автор: Георги Стоянов

Какво ни казват датчаните?

Луси Меакин: Това беше неочаквано сваляне на лихвата, защото те нямат определени дати за срещите на централната си банка, каквито имат останалите централни банки.

Те обаче обикновено се срещат в четвъртък и обикновено това се случва, след като ЕЦБ е взела някакво решение.

Още по темата

Това е така, защото курсът на датската крона е фиксиран към еврото. И това, което те казват, е че по никакъв начин няма да позволят валутният борд към еврото да бъде нарушен, че няма да правят никакви експерименти и че може да разчитаме на този борд.

Това означава ли, че може да станем свидетели на по нататъшни действия в четвъртък или за сега това е положението?

Луси Меакин: Не, възможно е. Две корекции на лихвите за една седмица биха били доста необичайни, но сътресението от решението на Швейцарската централна банка беше доста сериозно.

Това не е най-популярната валута, ако говорим за валутни резерви. Трябва да имаме предвид мащабите.

Луси Меакин: Да, така е, датската крона е доста малка валута.

Голямото движение, разбира се, беше причинено от валутата, която се държи като резерв от много централни банки, а именно швейцарският франк. Какво се случва след голямото решение на Швейцарската централна банка в четвъртък курсът на франка спрямо еврото да бъде отвързан?

Луси Меакин: Всички правят нови прогнози, което е наистина интересно, защото изглежда, че никой незнае на къде ще тръгнат нещата.

Имаме JPMorgan от една страна. Те казват, че франкът може да поскъпне с още 9%.

След което имаме UBS, най-голямата швейцарска банка и те казват, че курсът на франка ще отслабне с течение на годината, защото ЕЦБ ще успеят с програмата си за стимулиране на икономиката и че еврото ще се представи добре, така че никой няма да се нуждае от швейцарския франк като инвестиционно убежище.

Вълните от цунамито все още се усещат на пазарите, сред валутните брокери. Какви са новините около Alpari и останалите компании за валутна търговия?

Луси Меакин: Alpari е наистина интересна, защото в петък публикуваха съобщение, в което заявиха, че фалират.

В събота те пуснаха съобщение, в което казаха, че не са фалирали и че търсят купувачи. Имаше всякакви слухове за това, кой може да се окаже потенциалният купувач, включително FXCM, които в петък също трябваше да потърсят допълнително финансиране.

Тази история обаче не се оказа вярна. Вчера Alpari наистина обявиха, че са фалирали. Най-вероятно за последно.

Те имат 170 служители. Те имат акаунти на стойност 100 милиона долара. Така че трябва да видим какво ще се случи сега.

fallback
fallback