Кой спечели и кой изгуби от волатилността на франка

Коментар на Керълайн Хайд за телевизия Bloomberg от Лондон

19.01.2015 | 16:54 Редактор: Георги Стоянов
Кой спечели и кой изгуби от волатилността на франка

Последствията от бурята около швейцарския франк от миналата седмица, загубите, които понесоха някои финансови компании, започват да се изясняват. При нас с подробностите е Керълайн Хайд.  Керълайн, известен брой компании потърсиха помощ.

Керълайн Хайд: Някои потърсиха помощ, докато други се наложи да затворят част от фондовете си. Беше наистина феноменално - щетите, които бяха нанесени.

Everest hedge fond трябваше да затвори своя най-голям и най-стар фонд – Everest Capital Global Fund.

Той требваше да бъде закрит – защо? Защото са били заложили, че швейцарският франк ще поевтинее, както и много други на пазара.

Още по темата

Също така, някои от основните губещи тук са тези посреднически компании. Компаниите, които са предлагали услуги за търговия с валути на малките инвеститори.

Как са го правили – като са им предоставяли възможност с малки залози да заемат доста големи позиции.

В Съединените щати, ако искате да залагате на валутните пазари, вие може да заложите да речем само 2 цента за сделка на стойност 1 долар.

Така че в брокерската компания е необходимо да депозирате много малка сума. Но когато депозитът на клиента свърши, някой трябва да покрие евентуалните загуби по съответната позиция.

Това е бизнеса на тези брокерски компании. Alpari, тук в Обединеното кралство, в петък казаха, че се налага да фалират.

Сега обаче те казаха, всъщност не, няма да фалираме. Не се нуждаем от подобна процедура. По-скоро ни трябва потенциален купувач. Беше съобщено, че това може да е Papperstone от Австралия.

Също така имаме FXCM – най-голямата американска брокерска компания за валутна търговия.

Те получиха спасителна кредитна линия от 300 милиона долара и изведнъж бъдещето им вече не изглежда толкова розово.

А банките?

Керълайн Хайд: Банките са сериозно засегнати, но разбира се, те са много по-добре капитализирани.

Разбираме, че Deutsche bank са изгубили 150 милиона долара, от хора, запознати с проблема.

Barclays – малко под 100 милиона долара. Разговаряхме с Европейските банкови регулатори по-рано днес.

Председателят на институцията Андреа Енриа подчерта, че сега европейските банки имат силата да се справят с подобни проблеми.  Чуйте:

Подобни шокове винаги трябва да бъдат предвиждани. Това, което обаче е важно, е, че европейските банки заздравиха своите капиталови позиции чувствително и сега разполагат с доста по-добра ликвидност, отколкото преди няколко години. Ето защо днес те са доста по-устойчиви", казва Андреа Енриа, председател на Европейския банков регулатор.

Керълайн Хайд: Явно могат да оцелеят при движение от 40% - такова беше движението на франка спрямо еврото. Така че определено волатилността беше голяма.

Ето и нещо интересно - Julius Baer – това е швейцарска банка, която каза, че всъщност нямат загуби заради действията на Централната швейцарска банка.

Те казват, че са успели да навигират през волатилността и защото са толкова добре капитализирани нямат загуби. Както виждаме Julius Baer изглежда доста добре днес.

Керълайн, какво ще ни кажеш за Everest Capital Global?

Керълайн Хайд: Да това е хедж фондът, който трябва да бъде закрит. Това е най-големият фонд на групата -  Everest Capital Global Fund.

830 милиона долара – такива са билки активите в този фонд. Все пак ще им останат други 2 милиарда долара в фондове, които ще управляват, но за съжаление точно с този фонд са направили грешния залог.