Обама иска да вдигне данъците на богатите

Коментар на Зеб Екерт за телевизия Bloomberg от Хонконг

19.01.2015 | 16:16 Редактор: Георги Стоянов
Обама иска да вдигне данъците на богатите

Какво очакваме Обама да каже?

Зеб Екерт: Той ще се обърне към американците от средната класа, Анджи, но също така ще се наложи да говори пред Конгрес, който е контролиран от републиканците.

Това ще се случи за първи път, откакто е президент. Това е неговият 6-тият State of the Union Address и основната част от речта ще са предложенията, представени от Белият дом през почивните дни, а именно да бъдат повишени данъците за богатите американци.

Може да си представите, това е една много гореща тема в Съединените щати.  Той предлага да бъдат повишени данъците върху всичко, от данъка върху наследството, до данъците върху инвестициите с цел да понижи данъчната тежест за средната класа, като увеличи данъците на този много малък процент американци, които имат много високи доходи.

Тази промяна може да доведе до ръст на приходите в държавния бюджет от 320 милиарда долара през следващите 10 години.

А какво Вашингтон иска да купи с тези пари – те искат да премахнат таксите за свободните общински университети за студентите от Съединените щати,  както и да предоставят облекчения при отглеждане на деца.

Това предлага Белия дом. Нека не забравяме, всичко това се случва в навечерието на изборите през 2016 и това, разбира се, са демократите.

Точно така. Това са данъчни облекчения за голямото мнозинство от американските гласоподаватели точно преди изборите. Но няма съмнение, че републиканците ще се противопоставят.

Зеб Екерт: Така е. И те вече говорят. Джон Бейнър нападна Обама, като каза - искате да ревизирате данъчното законодателство, но това просто е крачка назад.

Те имат различни виждания. Демократите казват, че това ще запълни дупките в данъчното законодателство и ще реши проблема със стагнацията на доходите, който засяга средната класа.

Президентът казва, че средната класа ще спечели от това и че всички тези хора заслужават данъчни облекчения.

И разбира се, те са мнозинството от гласоподаватели, които ще излязат пред урните през 2016.

Републиканците казват, че така ще бъдат засегнати малките бизнеси, както и инвеститорите – хората, които се опитват да гарантират финансовото бъдеще на страната.

Без съмнение, Анджи, идеята няма да бъде приета много добре на Wall Street, както и от хората в банковия сектор.

Президентът не печели много приятели в тези среди с предложенията си. Но незабравяйте, предстоят избори и той ще се бори с републиканците с каквито средства може.

Темата за националната сигурност също ще бъде засегната в речта му доста обстойно.

Разбира се, ако тези данъчни облекчения доведат до ръст на потреблението, а това от своя страна подкрепи икономиката, тогава, може би тези идеи ще бъдат приети доста по-добре. Но разбира се, това ще се случи доста след изборите.

Зеб Екерт: Това е стария дебат между лявото и дясното, как да накараме икономиката да расте.