За ден франкът се оказа по-волатилен от рублата

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloombreg от Лондон

19.01.2015 | 16:01 Редактор: Георги Стоянов
За ден франкът се оказа по-волатилен от рублата

Време е за днешната графика на Барт. Швейцарският франк е по-волатилен от рублата. Това е днешната графика на Барт.

Както може да видите тук, тя показва движението на швейцарския франк спрямо еврото - това е бялата линия, както и на рублата спрямо еврото - това е жълтата линия.

Още по темата

Връщаме се 6 месеца назад до юли. Ясно е от бялата линия, че нещата през този период са били много спокойни.

Имало е много ниска волатилност в курса на еврото спрямо франка до миналия четвъртък – 15 януари.

До миналия четвъртък рублата пък беше най-волатилната валута за последните 12 месеца. Знаете какво се случи обаче миналия четвъртък обаче.

Когато Швейцарската национална банка изостави тавана на валутата си, волатилността на швейцарския франк надмина тази на руската рубла.

Руската валута е жълтата линия, но погледнете какво се случи с швейцарския франк.

Погледнете бялото кръгче - тогава волатилността достигна своя връх в четвъртък. Флуктуациите на франка миналия четвъртък надхвърлиха 5 пъти тези на руската валута на 24-часова база, достигайки 261%.

Трябва да признаем, че в петък волатилността се понижи, както , че до понеделник сутринта волатилността на швейцарския франк отново падна под тази на рублата.

Интересно е също, че дори когато Руската централна банка неочаквано повиши лихвените си проценти до 17%, ето тук, това беше на 15-те декември, волатилността на рублата не беше толкова екстремна, колкото когато швейцарската централна банка отвърза курса на франка.

Тогава, волатилността на рублата достигна 245%. Волатилността на рублата, както казах, нарастна, след като Русия премина към свободно плаващ курс през ноември.

Сега тенденцията за обезценяване на рублата, разбира се, се ускорява заради цената на петрола и санкциите, наложени на Кремъл заради конфликта в Украйна.  

Така че волатилността на франка за кратко надхвърли тази на рублата. Това обаче не е нещо, което сме виждали през последните 12 месеца, а и преди.