Възможни са съкращения в администрацията

Предстоят съкращения в администрацията, но те няма да се извършват механично, обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова.

19.01.2015 | 16:00 Редактор: Кремена Кръстева
Възможни са съкращения в администрацията

Реформа в администрацията и въвеждане на електронното управление ще са приоритетите в работата на вицепремиера  по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова и екипа ѝ. След внимателен анализ и подбор са възможни  съкращения в държавната администрация. В момента служителите са около 120 000, а бюджетът за издръжката им до края на годината беше намален с 10%.

Повече електронни услуги обеща вицепремиерът Бъчварова. Само 13% от услугите в момента са електронни. По думите й докато населението намалява, администрацията нараства, а това е резултат от поредица от фактори, не само демографски. Според нея електронизацията на услугите ще започне да балансира тази по същество негативна тенденция.  

Ще бъде направен пълен одит на административните услуги и регистри. Въвеждането на оценка на въздействието на законите  също ще бъде една от целите  на вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова. По думите й честата промяна в законодателството изключително затормозява управленските процеси.

Румяна Бъчварова представи своя екип от петима съветници, които ще работят по политиките на електронното управление, административната реформа, културата и образованието и гражданското участие в управлението.

Повече по темата в репортажа на Кремена Кръстева.