Акциите на китайски брокерски компании се потопиха заради забрана за продажба на акции на кредит

19.01.2015 | 12:17
Акциите на китайски брокерски компании се потопиха заради забрана за продажба на акции на кредит

Акциите на водещите брокерски фирми се сринаха на борсите в Шанхай и в Хонконг след решението на китайските регулатори да забранят на въпросните брокерски фирми да отварят нови сметки за търговия със заемни средства. Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл от Bloomberg ТВ в предаването “Asia Edge.” (Source: Bloomberg)


"Котировките показват, че акциите на водещите брокерски фирми се сриват както на борсата в Шанхай, така и в Хонконг.

Някои от тях с по над 10%. Става въпрос за трите най-големи финансови посредници - Ситик, Хайтонг и Гуотай Джунан.

Да припомним, че първите две планираха публична продажба на акции, на фона на ръста на китайските капиталови пазари.

Индексите добавиха 63% за последните шест месеца, преди днешните разпродажби. А причина за тях стана решението на китайските регулатори да забранят на въпросните брокерски фирми да отварят нови сметки за търговия със заемни средства.

Тоест те няма да могат за дават заеми на своите кленти, за да могат те да купуват акции на борсата и по този начин да се възползват от тази силна възходяща тенденция. А трябва да кажем, че голяма част от купувачите правеха именно това - купуваха акции на кредит.

Сега трите най-големи брокерски фирми няма да могат да предлагат тази услуга за следващите три месеца.

Още 9 финансови компании бяха наказани по различни причини и веднага се появиха спекулации за причините. Дали властите искат да "охладят" ентусиазма на пазарите или просто искат да гарантират, че всички играят по правилата.

От Комисията по ценните книжа заявиха, че брокерите са позволявали на клиентите си да забавят плащания за по-дълъг срок, отколкото им е позволено".