Агенцията на инвестициите ще има клон в Пловдив

В града под тепетата ще е представена и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия

16.01.2015 | 19:51 Редактор: Мариета Иванова
Агенцията на инвестициите ще има клон в Пловдив

Регионални звена на Българската агенция за инвестиции (БАИ) и на Изпълнителна агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) ще бъдат създадени в Пловдив. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски  след среща с кмета на Пловдив Иван Тотев,  областния управител Розалин Петков и кметове на населени места от региона, свързани с Тракия икономическа зона (ТИЗ), съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

По време на срещата е обсъдено развитието на икономическата зона. Представителите са поискали помощ от правителството за изграждане на инфраструктурата към зоната и по-специално кръгово движение на входа и Голямоконарско шосе, което свързва зоната с града. Създаването на регионални звена на двете агенции ще допринесат за промотирането на зоната, изтъкнал икономическият министър.

От своя страна кметът Тотев благодарил за подкрепата и за идеята за създаване на звена в Пловдив, което по думите му ще допринесе за икономическото развитие в региона.

Тракия икономическа зона (ТИЗ) е един от най-мащабните икономически проекти на България. Тя обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив. Досега във всички зони на ТИЗ са инвестирани над 1 милиард евро. ТИЗ се осъществява върху площ от 10 700 000 м², от която 3 250 000 м² вече е заета.

От старта през 1995 г. на първата индустриална зона „Марица“ досега са привлечени над 100 инвеститори, от тях 80 чужди, разкрити са над 12 000 работни места. Инициатори на ТИЗ са Сиенит Холдинг, фокусирана върху развитието на индустриални зони, и КЦМ, производител на цветни метали, заедно с 9 общини.