Глобалните рискове през 2015

Коментар на Маргарита Държениек-Ханоуз, икономист WEF и Алекс Лехман, директор в Zurich Insurance Group за телевизия Bloomber

16.01.2015 | 17:46 Редактор: Георги Стоянов
Глобалните рискове през 2015

Всички се подготвяме за Цюрих. Ще отидем до Цюрих и от там в Давос. Само дето мястото е станало доста по-скъпо. Но предполагам, че за останалата част от света това вероятно не е най-голямата заплаха, когато говорим за това, което може да се случи през годината, рисковете пред които сме изправени, какви са те?

Маргарита Държениек-Ханоуз: Когато говорим за рискове, през тази година очакваме международните конфликти, не напълно неочаквано, да се изскачат до най-високата позиция в нашата класация.

Така че това е голяма промяна в сравнение с изминалите години.  

Говорите за терористични атаки или войни в определени горещи точки по света?

Маргарита Държениек-Ханоуз: Това са конфликти между страни. Те може да не са въоръжени, те могат да са икономически - например, валутни войни, санкции - различни видове конфликти.

Ние не разглеждаме специфични региони, така че това е световна тенденция, която наблюдаваме.

В различни региони по света има горещи точки, където могат да се случат например кибер атаки - говорим за различни видове атаки. 

Но международните конфликти наистина ще излязат на преден план.

Природата на конфликтите се променя, предполагам, че това е изводът, който трябва да направим от всичко това. В исторически план сме имали въоръжени конфликти. В днешно време това обаче могат да са кибер атаки или атака срещу компания в друга страна. Природата на конфликтите изглежда се е променила толкова драматично и за това, рисковете, пред които всички сме изправени, като граждани, като бизнеси, като държави, наистина се променят.

Алекс Лехман: Природата на конфликтите се е променила, но също така и природата на рисковете.

В крайна сметка, когато разгледате нашия доклад за глобалните рискове, когато погледнем рисковете, които изпъкват в периода 2007 – 2014, те са най-вече икономически - рискове за финансовата система, колапса на инвестиционни балони.

След това имаме и цяла палитра системни рискове, фискални проблеми.

Картината, която виждаме сега, в много по-голяма степен е картина на фрагментация, нестабилност, липса на сигурност, като следствие от икономически, социални и геополитически фактори. Така че цялото понятие за риск се измества.

Как застраховате срещу тези рискове? Имам предвид, че вие сте директор за контрол на риска на една от най-големите застрахователни компании в света. Имате ли модели, които използвате или все още се опитвате да решите, как да калкулирате това в застрахователните полици?

Алекс Лехман: Не съм сигурен, както казвате, ние сме в бизнеса със застраховки срещу определени рискове, така че  в това отношение средата е благоприятна за нас.

Един от ключовите рискове, които анализираме например, е, какво означава непланираната урбанизация?

През 1950-та едва една трета от световното население живееше в градове. Сто години по-късно, през 2050-та между 60 и 70% от световното население ще живее в градовете.

80% от брутния вътрешен продукт на планетата се генерира в градовете, но какви рискове поражда това, когато говорим за недвижима собственост, за дългове или за бизнеса?

Така че за нас това са все нови бизнес възможности.

Вие говорите за рисковете, срещу които може да се застраховаме и как да оцените застраховките срещу тях, но кои са рисковете, за които сме най-малко подготвени? Ако погледнете списъка, който имате пред вас, някои от тези рискове се развиват и това се случва доста бързо. За какво сме подготвени най-слабо?

Маргарита Държениек-Ханоуз: Сред рисковете, за които сме подготвени най-малко, например, е водната криза. Ефектът от нея потенциално крие огромен риск.

В светлината на набиращото скорост глобално затопляне, на много места по света, много домакинства, много хора нямат нормален достъп до вода и това води до смъртта на милиони хора. Заради липсата на нормален достъп до вода, до чиста вода.

Не се предприемат адекватни мерки за справяне с този проблем, не обръщаме адекватно внимание и на промяната в климата и на последствията от нея.