Какво се случва в Швейцария

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Цюрих

16.01.2015 | 17:23 Редактор: Георги Стоянов
Какво се случва в Швейцария

Чухме много гласове от индустрията, които коментират това и нека признаем, анализаторите и пазара бяха напълно изненадани.

Ханс Никълс: И в това беше цялата идея. Томас Джордън, президентът на Швейцарската национална банка вчера каза, че изненадата е била ключов елемент.

Това обаче не се приема добре тук в Швейцария. Това е първата страница на Blick.

Има снимка на Томас Джордън, коментарът под която е: ‘На колене пред спекулантите’.

Още по темата

И това илюстрира настроението тук, не само в Швейцария, но също така и сред туристите.

На полета ми вчера пътувах с група скиори и около половината от разговорите в самолета бяха за това, как тяхната ваканция току що е поскъпнала с 20%.

Погледнете начина, по който франка поскъпна спрямо еврото вчера. Поскъпването в края на деня беше с 23%, след като поскъпна с 21% спрямо долара.

Forex Capital Markets са обработили сделки с франкове за 1,4 трилиона долара. Те казват, че индивидуални клиенти са изгубили 225 милиона долара.

Все още незнаем и това е ключов въпрос, който ще задаваме през следващите дни, каква е експозицията на банките.

Имаше търговия с евро и долари, имаше търговия с франкове и евро. Но погледнете и някои от валутите на развиващите се страни особено в Източна Европа.

Някои от тези валути поевтиняха с близо 20%. Ето какво каза Джордън на тази пресконференция вчера.

Той каза, че решението е било изненада за пазарите. Не може да вземете подобно решение по никакъв друг начин. Стигнахме до извода, че това не е устойчива политика.

Вероятно трябва да го разгледаме по два начина. Първо, какво се случва, когато говорим за валутните пазари и второ, какво се случва с швейцарската икономика.

Видяхме ABB, акциите там, всички те доста поевтиняха. Също искам да отбележа, ако  ще ходите в Давос тази година, Jonny Walker син етикет в Belvédère струваше 36 евро преди два дни, а сега вече 41 евро.

Така че цените се повишиха. Разбира се, никой не би седнал в бар по това време, поне не и пред камерите.

Ще проверим какво си харчил, когато се прибереш Ханс. Нека обаче поставим това в контекст. Има големи моменти в историята на валутните пазари. Текила кризата през 1994, кризата с тайландския бат през 1997. Къде се нарежда сегашната история, като пропорция в исторически план.

Ханс Никълс: Манъс, определено тази история заслужава да влезе в учебниците. Това, което я откроява в случая, както ти спомена, от Текила кризата, е, че тогава имахме обезценяване на песото с 53%.

Тук обаче имаме поскъпване на франка. Единственият случай, в който откриваме прилика, беше хедж фонд кризата в Япония в края на 90-те.

Тогава японската йена поскъпна със 7%. Едно от нещата, които трябва да следим, това е цената на петрола и на бензина.

Това ще е сутрешната ми задача, да проверя дали бензиностанциите тук в Швейцария са коригирали цените си, за да калкулират  поскъпването на франка.