fallback

Швейцарската централна банка отвърза франка

Коментар на Гай Джонсън и Франсин Лакуа за телевизия Bloomberg от Лондон

15.01.2015 | 16:44 Автор: Георги Стоянов

Гай Джонсън: Току що получихме някои подробности от Швейцарската централна банка. Те понижиха основния си лихвен процент до минус 0,75%, премествайки заложения рейдж между минус 1,25 и минус 0,25.

Така че те понижават основните си лихвени проценти и премахват заложеният минимален курс на франка към еврото.

Франсин Лакуа: Точно така, те на практика премахват това дъно. Нека погледнем курса на еврото към швейцарския франк. Еврото поевтинява.

Това е най-високият курс на швейцарския франк от 2011, след като Швейцарската централна банка на практика премахна този праг.

Гай Джонсън: Да, ще ви покажем тези графики след секунда. Това изглежда е продължение на опитите на Швейцарската централна банка да контролират ситуацията.

Това е невероятно трудно в тази сред, в която инвеститорите избягват поемането на рискове.

Швейцарският франк поскъпна спрямо еврото до най-високите нива от септември 2011, след като Швейцарската централна банка на практика премахна пода, който беше наложен в продължение на близо 2 години.

Това е реакцията, която може да видите.  Това дъно беше наблюдавано много внимателно и сега движението на курса евро франк е много силно.

В момента едно евро се търгува за 1,0442 франка. Това обаче беше много рязка промяна в резултат на това, което швейцарската банка току що обяви.

Франсин Лакуа: Да, това е много важно, защото означава, че един вид Швейцарската централна банка капитулира.

Те все едно казват, ние неможем да защитаваме франка повече. Това предполагам. Ще се опитаме да научим повече и ще потърсим мнението на експерти.

Но на практика е това. Те казват, че не могат да защитават франка от поскъпване и за това изоставят тази политика.

Гай Джонсън: Ще ви покажем картината в по-дългосрочен план, за да поставим това в контекст.  Вие наистина трябва да разберете, че това дъно беше стриктно съблюдавано от средата на 2011 и от тогава курсът на франка оставаше без промяна.

Виждате тази права линия. В средата на 2011 имаше силна волатилност. Тогава швейцарската централна банка предприе тази наистина агресивна стъпка и заяви, че ще заложат това дъно, за да защитят франка от поскъпване, че ще го защитават агресивно.

И те направиха точно това. Като резултат за този период дългосрочните графики останаха почти без промяна.

Сега обаче наистина може да видите магнитуда на това движение, което наблюдаваме. 

Франсин Лакуа: И знаеш ли, кое е наистина интересно? Говорих с Рей Далио вчера, разговаряхме за вливането на ликвидност по принцип и валутните курсове и той ми каза, че ако имаше една световна валута и една централна банка, определено щеше да им се наложи да разхлабят политиката си и сега щяха да понижават лихвените проценти.

Видяхме това в Индия, видяхме това в Швейцария. Така че наистина определени централни банки се движат в обратната посока на тази, в която се движат Фед и Bank of England.

fallback
fallback