fallback

Цената на петрола и политиката на централните банки

Коментар на Стивън Ууд, главен пазарен стратег на Russell Investments за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

14.01.2015 | 15:51 Автор: Георги Стоянов

С нас днес е Стивън Ууд. Щастливи сме, че Стивън е при нас. Той е главен пазарен стратег на Russell Investments. Според него по-ниските цени на петрола ще донесат печалби за американската икономика при всички случай. Радвам се че си съгласен с нас тук. Според него негативният ефект ще е ограничен единствено до енергийния сектор и като цяло той ще бъде компенсиран. Търговията започна току що. Нека да хвърлим бърз поглед. Търговията започва с ръст. Такъв е случаят с S&P. Енергийните компании обаче продължават да изпитват затруднения. Вероятно тези затруднения ще продължат и днес. Стивън, има ли обаче добри новини, на които хората трябва да обърнат внимание, в светлината на ниските цени на петрола.

Стивън Ууд: Да, това е глобално. В САЩ – едни от най-сериозните данъчни облекчения в историята.

Още по темата

Но също така Европа – те са нетен вносител на петрол, Япония – нетен вносител на петрол. Така че имаме позитивни новини за трите основни икономики.

Също така да незабравяме и че трите основни централни банки провеждат разхлабена монетарна политика.

Всички те печелят от по-ниските цени на петрола. В краткосрочен план кредитните пазари, енергийният сектор, там ще има известни сътресения, докато се адаптират, но след като преминем през тази първоначална корекция и тези малки проблеми бъдат решени, ефектът в средносрочен и дългосрочен план ще е много позитивен.

Знам, че следите ситуацията в глобален мащаб и се опитвате да разберете, къде може да открием най-добра възвращаемост точно сега. Едно от местата, които следите, е Европа, както и много други инвеститори. Намесата на ЕЦБ изглежда неизбежна. Ричард Кларида от Pimco беше с нас тази сутрин в Bloomberg Surveillance и той каза, че на практика, това което Марио Драги прави, е, че печели време за еврозоната, за да могат икономиките да възстановят производителността си, за да възстановят растежа си. Което все още не се е случило и структурните реформи все още предстоят. Така че колко комфортно се чувствате да вложите парите си там, след като структурните реформи все още предстои да бъдат осъществени.

Стивън Ууд: Това е чудесен аргумент. Знаете ли, Драги беше много ясен. Те няма да предприемат вливане на ликвидност.

След което той изрече 5-те най-доходоносни думи в историята – ‘Ще направим каквото е необходимо’.

И сега те трябва да направят това, което е необходимо. Проблемът с вливането на ликвидност в Европа е, че от техническа гледна точка това не е толкова просто, колкото в САЩ.

В Европа, ако печатате евро, какво ще купите? Пазарите в Европа не са толкова развити или дълбоки, колкото тук в САЩ.

Драги купи време и от това време европейските лидери се възползваха по един или друг начин.

Испания отбелязва прогрес, Италия почти не, Гърция почти не, Франция почти не. Така че времето беше предоставено, но то по-скоро беше пропиляно, отколкото използвано за провеждане на тези структурни реформи.

Така че вливането на ликвидност може да осигури още време. Има обаче някои много трудни политически решения, които трябва да бъдат взети в Европа и страните, които вземат тези решения по-рано, според нас, биха представлявали по-добра инвестиционна възможност.

Но какво ще купят те, ако нещата не са толкова прости?

Стивън Ууд: Това е много добър въпрос. Могат ли да купуват правителствени облигации? Това не е ясно, защото германците могат да кажат не.

А останалите членове на Европейската централна банка ще кажат да. Така че това е дебатът, който водят.

Дали това ще е комбинация между правителствени облигации и какво - обезпечени облигации?

Пазарната ликвидност просто не е налице, както на американския облигационен пазар. Така че те трябва да обсъдят различни стратегии.

Но определено това не е толкова просто, колкото в САЩ.

Когато погледнем нещата тук, тази пълна липса на инфлация, тя е подобна на тази в Европа. Липсата на инфлация тук кара ли ви да мислите, че Фед може да непромени политиката си през април или дори през юни, както някои анализатори очакват?

Стивън Ууд: Все още мисля, че това логично ще се случи през третото тримесечие на годината. Мисля, че Фед следват предначертания си план.

Икономическите данни не предполагат, че те ще се отметнат от това, което казаха, че ще направят. Така че вероятно третото тримесечие е логично.

Те искат пазарът да повярва, че инфлацията е позитивна, около 2% - именно това е и дефлацията, когато пазарът вярва е нея.

И те искат да нормализират политиката си. Това е светът на централните банкери.

Те ни оставят да си поиграем малко - европейците ще разхлабят монетарната си политика допълнително, японците го правят, китайците са на ръба да го направят, така че ще имаме една по-ликвидна среда в глобален мащаб за известно време.

САЩ за сега направиха най-много в тази насока, така че ние ще нормализираме монетарната си политика първи.

Ок, Стивън Ууд, главен пазарен стратег на Russell Investments, благодаря ви за перспективата, която ни дадохте.

fallback
fallback