fallback

Очаквано разочарование от ЕЦБ другата седмица

14.01.2015 | 08:45

Хората са прекалено главозамаяни от долара и има вероятност да останат разочаровани от срещата на ЕЦБ следващата седмица. Това коментира пред Bloomberg главният анализатор на CMC Markets Майкъл Хюсън. Според него инвеститорите очакват прекалено много от ЕЦБ и ако институцията не предприеме количествени улеснения веднага, евро-долар може отново да се върне към нивото от 1.20.

Очакванията са ЕЦБ да купи държавни облигации за 500 млрд. евро, а това не достатъчно.

Ще трябва да бъдат поне 1 трилион евро.

Но и тогава пак няма да има гаранция, че ще дадат резултат, защото ако сте банка, вие се опитвате да подобрите баланса си заради променените регулаторни изисквания.

Каква тогава ще е мотивацията ви да се освободите от част от вложенията си в държавни облигации, когато от вас се очаква да трупате буфери?

Особено ако няма търсене за заеми в момента.

 

Това е в противовес на мненията, които получаваме в последно време, според които европейските банки имат интерес от количествени улеснения, защото ще има възстановяване и увеличение на кредитирането. Сега е време банките да се излекуват и те не искат да пропуснат момента.

Все още мисля, че е твърде рано.

Santander миналата седмица обяви, че ще набере капитал за 7,5 млрд. евро.

Защо банките биха кредитирали, когато все още има опасения за дела на лошите кредити? В Италия той е 18,5%. Италианската икономика повече от всичко се нуждае от отрезвяване и прочистване на банковия сектор.

Така че не съм сигурен, че количествените улеснения ще постигнат това.

 

fallback
fallback