fallback

Устойчиви ли са ниските цени на петрола

Коментар на Хеди Бен Молука, изпълнителен директор на Duet Mena за телевизия Bloomberg от Дубай

13.01.2015 | 11:58 Автор: Георги Стоянов

Виждаме много хора, които пишат за цената на петрола днес. Goldman Sachs понижиха прогнозата си за петрола до 40 долара. Те казват, че цената трябва да падне до тези нива преди производителите на шистов петрол да предприемат нещо. Волатилността на петролния пазар се понижава. Какво е усещането в региона? Близо ли сме до някакво дъно?

Хеди Бен Молука: Добро утро. Очевидно всички са мечо настроени спрямо петрола и регионът се подготвя за цени между 40 и 50 долара за барел в краткосрочен до средносрочен план.

Според мен, за да има тази цена ефект, както ти спомена, върху по-малките производители в САЩ, тя трябва да се задържи на тези нива за известно време – вероятно между 3 и 6 месеца.

Още по темата

Но мисля, че хората си дават сметка, че ситуацията не е устойчива в средносрочен до дългосрочен план, когато тази цена може да имам по-сериозен ефект върху икономиките на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

В краткосрочен план обаче, мисля, че инвеститорите разчитат, че повечето  страни от Залива и целия регион са готови за това и че разполагат с достатъчно буфери  под формата на валутни резерви, за да издържат.

Кажи ми това. От политическа гледна точка, кой е изправен пред опасността от най-голяма нестабилност сред страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив заради тези цени на петрола? Кой не може да си позволи цените да падат повече?

Хеди Бен Молука: Най-уязвимите икономики днес са очевидно Бахрейн и Оман защото цената на петрола, при която балансират бюджетите си, е по-висока.

Тя е доста над 90 и дори 100 долара за барел например в случая с Бахрейн.

Тези страни очевидно нямат същите валутни резерви, с каквито разполагат Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Или пък Кувейт и Катар.

Така че от такава гледна точка тези страни са много уязвими в краткосрочен план.

В средносрочен до дългосрочен план вероятно Саудитска Арабия също ще се окаже уязвима.

Тук говорим за след 5 до 10 години. Те няма да могат да се справят с фискален дефицит от над 7 – 8% за повече от 5 до 10 години.

В краткосрочен план обаче Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства нямат проблем да управляват подобни дефицити.

Да разгледаме фондовите пазари, защото именно за това искам да получа представа. Нека бъдем честни, вие сте финансирани доста добре, представяте се с 23% по-добре от основните индекси през миналата година. По-ниските цени на петрола, Русия – те са дълбоко стресирани  - може би се изразявам меко, но все пак ниските цени на петрола доведоха до дълбок стрес в Русия. Същевременно Федералният резерв в САЩ даде да се разбере, че обмисля затягане на монетарната си политика. Как определяте това във светлината на вашата увереност, че 2015 ще разкрие много нови възможности за инвестиции?

Хеди Бен Молука: Мисля, че 2015 ще е една много интересна година. Мисля, че ще станем свидетели на много повече волативлност и липса на посока.

Ще станем свидетели на доста голямо разсейване на инвестициите и представянето на акциите ще е доста по-разнородно.

За това бих казал, че тази среда ще разкрие доста нови възможности. Ще има големи печеливши в сектори като този на здравеопазването, търговските вериги, фармацевтичния сектор и други, докато петролната и химическата индустрия, както и други по циклични бизнеси ще пострадат.

Така че според мен възможностите ще са много привлекателни и ще има голяма диференциация в представянето в различните страни, но също така и по сектори.

Също така ще видите, че бизнесите, които са управлявани добре и са добре подготвени за една по-мудна икономическа среда, ще се представят много добре.

За това се подготвяме и по този начин се позиционираме за 2015. Така че това ще е една много интересна година.

Това, което ще кажа също, е, че не очаквам тази година да е толкова меча, колкото някои хора предполагат.

Мисля, че икономиките на страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив ще покажат, че са доста по-устойчиви, отколкото хората предполагат и че са се подготвили добре за всичко това.

Те нямат много дългове и досега правителствата не са се опитвали да оказват подкрепа на бизнеса.

За това смята, че представянето на пазарите и икономиките в региона ще е доста по-добро от очакваното.

fallback
fallback