fallback

Лекият суров петрол се срина под 45 долара

13.01.2015 | 10:33 Автор: Вероника Денизова

Лекият суров петрол се срина под 45 долара за барел за първи път от 6 години, след като рязката обезценка на актива продължи и днес. Опасенията, че в сряда американската статистика ще покаже пореден скок в запасите на петрол отвъд Океана в първата седмица на януари, допринесоха за желанието на инвеститорите за разпродажби.

В сутрешните часове на търговия в Европа американският лек суров петрол заличава близо 3% до 44,85 долара за барел. Северноморският му конкурент – сортът Брент, отписва 3,3% до цена от 47,15 долара за барел. Още в понеделник черното злато понесе сериозни загуби, след като анализаторите на Goldman Sachs занижиха очакванията си за цената на лекия суров петрол. Според тях тя трябва да остане по-ниска за по-дълго време, за да се постигне баланс между търсенето и предлагането. По-конкретно цената, която те посочват в коментара си, е 40 долара за барел в Съединените щати.

"В този момент ставаме свидетели на наистина масирани разпродажби от страх колко ниско може да отидат цените на петрола“, коментира пред WBP Online анализаторът Яспер Лаулер от CMC Markets.

Негативно на суровината се отразяват и изказванията на държавни лица от Близкия Изток. Енергийният министър на Обединените арабски емирства обяви, че страната му ще продължи с плановете си да увеличава производствения капацитет до 3,5 млн. барела на ден през 2017 г., дори и петролните цени да останат нестабилни. Междувременно саудитският милиардер и член на кралското семейството принц Алуалид бин Талал заяви, че решението на страната му да не намали добивите си е "разумен, интелигентен и проницателен ход".

fallback
fallback