fallback

Япония регистрира излишък по текущата сметка за ноември 2014 г.

Излишъкът беше по-висок от прогнозирания

13.01.2015 | 10:12 Автор: Велко Каменов

Излишъкът по текущата сметка на Япония за ноември 2014 г. е бил 433 милиарда йени, предаде Bloomberg. Анализаторите очакваха много по-нисък излишък в размер на 139,5 милиарда йени. Въпреки че данните са много по-благоприятни за страната от прогнозните, през октомври 2014 г. излишъкът по текущата сметка на Япония беше почти 2 пъти по-голям и достигна 833 милиарда йени. Търговският баланс на Япония, който е част от текущата сметка, остава отрицателен, като дефицитът за ноември там е в размер на 636,8 милиарда йени. Дефицитът се дължи на зависимостта на Япония от внос на горива, която се увеличи още повече след трагедията във Фукушима и спирането на ядрените мощности в страната. Макар че ноември 2014 г. е петият пореден месец на излишък по текущата сметка в Япония, има опасения за финансовата стабилност на страната.

В същото време министър-председателят Шидзо Абе планира рекорден бюджет, в опит да извади икономиката на Япония от рецесията, в която влезе след вдигането на данък продажби от 1 април 2014 г. Бюджетът, предложен от японското правителство за следващата фискална година (от 1 април 2015 г.), е в размер на 96,34 трилиона йени ( 814 милиарда долара). Увеличение в разходите се предвижда в сферата на отбраната и в социалната сфера. Приходите в бюджета от данъци за следващата фискална година в Япония трябва да нараснат и да достигнат 54,53 трилиона йени,покривайки 57% от бюджета. Новите емисии облигации пък ще се свият до 36,86 трилиона йени, заяви финансовият министър на Япония Таро Асо. Асо заяви още, че японското правителство ще постигне целта си за отношението между дефицита в първичния баланс и БВП през следващата финансова година.

Миналия месец Moody’s понижи кредитния рейтинг на Япония до А1, заради „увеличаващата се несигурност за постигането на целите за намаляване на бюджетния дефицит.”

 

fallback
fallback