Петролът удари дъното от 2009, Goldman намали прогнозата

13.01.2015 | 08:11
Петролът удари дъното от 2009, Goldman намали прогнозата

Мечият пазар отбеляза понижение на цената на петрола до дъното от 2009. Коментар на Джон Доусън в предаването на Bloomberg "First Up." (Source: Bloomberg)


 

Още по темата

Goldman Sachs и Societe Generale - две от водещите инвестиционни банки понижават своите прогнози за цената на петрола.

Джеф Къри от Goldman например съветва клиентите си да заделят възможно най-голяма част от капитала си и да ограничат инвестициите в шистовите компании, докато пазарът не се балансира отново.

Според Goldman Sachs цените ще останат ниски за сравнително дълъг период от време, поради което банката занижава прогнозата си за сорта Брент от 80 на 40 долара за барел, или с близо 50 на сто.

Майкъл Уитнър от Soc Gen заявява, че в момента трудно може да се прогнозира какво би могло да спре низходящия тренд, имайки предвид песимизма на пазарите.

Той понижава своята прогноза както за Брента, така и за американския лук суров петрол с 21% до нива съответно от 55 и 51 долара за барел.

Това са драстични понижения.

Обикновено, когато имаме подобен срив, е логично да очакваме известно възстановяване, но ако експертите се окажат прави, "черното злато" може да поевтинее и още, защото пазарът все още търси ново дъно".