fallback

Българският премиер отново подкрепи Южен поток: ТАСС

12.01.2015 | 17:07

Министър-председателят на България Бойко Борисов отново заяви, че неговата страна подкрепя реализацията на Южен поток, съобщава ТАСС.

"България продължава да подкрепя реализацията на проекта Южен поток", заяви Борисов след края на преговорите в Брюксел със зам.-председателя на ЕК по енергетиката Марош Шефчович.

На срещата в Брюксел на 12 януари Борисов е представил идеята за превръщане на България в общ разпределителен център на газ за страните от ЕС в региона.

Вицепрезидента на ЕК Шефчович е подкрепил идеята за създаване на газови хъбове, съобщава пресслужбата на ЕС.

 

Българският премиер е съобщил, че страната е похарчила "няколкостотин милиона евро" за участие в Южен поток". Марош Шефчович е съобщил, че в рамките на визитата си в Москва на 14 януари "още веднъж ще изясни позицията на Русия за Южен поток".

Това ще бъде първата му визита в Москва като вицепрезидент на Енергийния съюз.

 

Шефчович е обсъдил темата по телефона с руския министър на енергетиката Александър Новак, който е потвърдил отказа на Русия от Южен поток.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че "при сегашните условия Русия няма да реализира Южен Поток". След това и президентът на Газпром Алексей Милер също потвърди, че проектът не е вече актуален.

Проектът Южен поток за 15,5 млрд евро трябваше да доставя за Европа 67 млрд куб.м газ годишно.

Проблемите със строителството му започнаха след като през 2012 ЕК поиска да се спазят изискванията на Третия енергиен пакет. Той предвижда руската страна да предостави на независими компании половината мощност на бъдещия газопровод.

 

fallback
fallback