Shire придобива NPS за 5,2 милиарда долара

M&A сделките във фармацевтичната индустрия продължават и през 2015 г.

12.01.2015 | 12:09 Редактор: Велко Каменов
Shire придобива NPS за 5,2 милиарда долара

2014 г. стана известна с големия брой крупни сделки на пазара за сливания и придобивания във фармацевтичния сектор. 2015 г. започва по същия начин. На 11 януари 2015 г. в прессъобщение базираната в Дъблин фармацевтична компания Shire обяви, че ще придобие фармацевтичната компания NPS за 5,2 милиарда долара, предаде Bloomberg. Shire ще плати по 46 долара на акция в кеш от наличните кешови ресурси на компанията, както и от нови и вече съществуващи банкови споразумения. Предложената цена представлява премия в размер на 10% спрямо цената на акция на NPS, при която затвори борсовата търговия на 9 януари 2015 г. – последният ден на търговия преди Shire официално да обяви намеренията си. Още на 16 декември 2014 г. обаче в медиите се появи информация, че сделката ще се осъществи, което повлия на цената на акциите на NPS. Ако използваме цената на акция на NPS в края на борсовата търговия на 16 декември 2014 г. премията, която Shire ще заплати за придобиването на акциите на NPS, е 51%.

С придобиването на NPS Inc. Shire Plc цели да добави нови продукти към продуктовото си портфолио в сферата на редките болести. Именно в тази сфера е силата на NPS. NPS изчаква решението на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ  (FDA) за две свои революционни лекарства. Става въпрос за лекарството NATPARA за лечение на хипопаратиреоидизъм и за GATTEX, което ще се използва за лечение на синдрома на късите черва. Въпреки че двете лекарства все още не са получили одобрение и не могат да бъдат пуснати на пазара, Shire вярва, че това ще се случи, защото обръща сериозно внимание и на двата продукта в прессъобщението си за сделката. Според анализатори GATTEX може да генерира приходи в размер на 300 милиона долара през 2016 г.

Любопитно е, че Shire ще осъществи придобиване малко след като самата компания беше обект на интерес от страна на AbbVie. Дори беше обявена сделка , според която AbbVie трябваше да придобие Shire за 52 милиарда долара. Тя обаче пропадна и AbbVie изплати компенсация на Shire в размер на 1,64 милиарда долара, които сега дават допълнителни възможности на компанията да осъществи собствените си цели.

Главният изпълнителен директор на Shire Флеминг Орнсков обяви планове компанията, която управлява, да се превърне в лидер в сферата на биотехнологиите. Орнсков призна, че за целта ще са необходими още сливания и придобивания, изтъквайки, че това не би представлявало проблем за Shire заради паричните потоци, които Shire генерира, както и заради възможността на компанията да поеме нови дългове.